Hoe maak je je garderobe klaar voor de Lente?

De lente is een tijd van verandering en een nieuw begin. Na de donkere en koude dagen van de winter, is de lente de perfecte tijd om je garderobe een opfrisbeurt te geven. Maar hoe doe je dit op een duurzame manier?


Duurzame kleding is een steeds belangrijker onderwerp in de mode-industrie, en terecht. Met de toenemende milieuproblemen en de opkomende bewustwording van het publiek over de impact van mode op het milieu, is het belangrijker dan ooit om verantwoord om te gaan met je kleding en nieuwe kleding duurzaam aan te schaffen.


Een manier om dit te doen is door te investeren in kwalitatieve kledingstukken die langer meegaan. Dit betekent niet dat je meer moet uitgeven, maar wel dat je beter kunt kiezen voor producten die van hoge kwaliteit zijn en goed verzorgd kunnen worden. Hierdoor kan je ze langer dragen en hoef je minder vaak nieuwe kleding te kopen.


Maar niet alleen de aanschaf van nieuwe kleding draagt bij aan je duurzame garderobe. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een garderobe pas echt duurzaam is als deze helemaal bij jou past, ga daarom ook eens kritisch door je kast heen en zorg dat jij helemaal vrolijk wordt van de kleding die je in je kast vindt. Kleding die je niet gebruikt is namelijk helemaal zonde, daar kan je beter een ander blij mee maken.

Buy Less, Choose Well, Make it Last

Duurzaam(er) winkelen

Bij het duurzamer winkelen zijn er een aantal punten waar je op kan letten, ik zal ze hier kort met je doorlopen.

 • Kies voor stoffen die beter zijn voor het milieu. Natuurlijke stoffen zoals biologisch katoen, linnen en Tencel zijn veel beter voor het milieu dan synthetische stoffen die vaak worden gemaakt van plastic en andere schadelijke materialen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor uw huid. 
 • Een andere manier om duurzaam te winkelen, is door te kiezen voor merken die zich richten op duurzaamheid. Veel merken zijn zich nu bewust van de impact die ze hebben op het milieu en maken inspanningen om hun productieproces te verbeteren en hun producten milieuvriendelijker te maken. Het onderzoeken van deze merken en het steunen van hen is een goede manier om uw bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst. Let hierbij goed op greenwashing!
 • Uiteraard mag het shoppen in 2e hands winkels en op vinted niet ontbreken. Geef kleding een 2e leven. Het kan soms wel even een uitdaging zijn om het juiste kledingstuk te vinden, maar des te groter dat de de voldoening is als dit gelukt is!
 • En dan mijn persoonlijke favoriet: maak je eigen kleding van duurzame materialen. Inmiddels zijn er verschillende webshops die zich gespecialiseerd hebben in duurzame stoffen en fournituren. Ik kan Ansje Stoffen en Hazeltjes zeker aanbevelen! Een bijkomend voordeel van zelf je kleding maken, is dat het je meer vrijheid geeft om een kledingstuk te maken die helemaal bij jou past, zodat je zeker weet dat je hem lekker vaak draagt!

Duurzame Garderobe samenstellen

In de lente kun je ook je kledingkast opruimen en beslissen welke stukken je nog wilt dragen en welke stukken je beter kunt doneren of verkopen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Het helpt je om je  garderobe beter te beheren en te beslissen wat echt belangrijk is.

Ook hierbij zijn verschillende punten weer belangrijk, en ik hanteer hier altijd de volgende criteria voor:

 • Je stijl: Of kleding bij je lichaam past, betekent natuurlijk niet meteen dat deze kleding helemaal jou uitstraalt. Iedereen heeft zijn eigen stijl, kleding waarin je jezelf wil laten zien aan de buitenwereld. Kleding waarmee jij jouw verhaal verteld. Dit kan je terug brengen in de combinatie van kleding, de stoffen, materialen of het model van het kledingstuk. Denk eens na, welk kledingstuk ben jij helemaal?
 • Je Comfortzone: En dit is misschien wel de belangrijkste. Je comfortabel voelen in kleding is super belangrijk! Want laten we eerlijk zijn: kleding die niet lekker zit, of waar je je niet fijn in voelt, die draag je niet. Ook je comfortabel voelen in kleding kan aan verschillende dingen liggen: de stoffen, de kleur, het model, en is dus ook weer een zoektocht naar waar jij je helemaal goed in voelt.
 
Combineer je deze 3 punten, dan krijg je een garderobe waar je helemaal gelukkig van wordt en dat zorgt niet alleen voor een blije jij, maar ook voor een blije wereld. En als je deze dan samen combineert tot een mooie fijne capsule garderobe heb je een schitterende duurzame garderobe.
 

Aan de slag

De eerste stap voor een duurzame garderobe die helemaal klaar is voor de lente is wat mij betreft overzicht te krijgen in je kledingkast. Want weten wat je al hebt is daarin belangrijk!

En ik durf te wedden dat dit best een hele drempel kan zijn om mee aan de slag te gaan, want waar begin je mee, hoe zorg je dat je overzicht behoudt en hoe kan je eigenlijk al die kleding weer combineren

Om je daarbij te helpen heb ik een stappenplan gemaakt, zodat jij weer overzicht krijgt in je kledingkast en het maximale eruit kan halen :).

Klinkt dit voor jou als muziek in de oren, ga dan nu naar het stappenplan en ga als eerste aan de slag om weer overzicht in jouw kast te creëren!

 

8 reacties

 1. Ik ga binnenkort eens door mijn kledingkast heen en ga dan echt alles uitsorteren. Wat ik dan niet meer wil en goed genoeg is zet ik op Vinted en andere dingen doe ik dan in de kledingbak hier verderop in de straat. Of ik gooi het weg natuurlijk als het kapot is.

  1. Hoi Patricia, dankjewel voor je reactie en leuk dat je binnenkort aan de slag gaat met je kledingkast. Ik wil je als tip een duurzame manier meegeven voor het “weggooien” van kleding. Bij alle Hema’s heb je een inleverpunt voor textiel, daar kan je ook kapotte kleding inleveren, zodat die gerecycled kan worden voor nieuwe textiel :).

  1. Hoi Sabine, dankjewel voor je lieve reactie. Je kan mijn blog zeker volgen, als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief dan krijg je een mailtje als er weer een nieuwe blog klaar staat 😊. Mijn nieuwsbrief vindt je in het menu > gratis > dressing confident boost.

 2. Wat een fijne tips. Ik probeer altijd tijdloze kleding te kopen van goede kwaliteit. Zo heb ik een aantal truien van designers al meer dan 10 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share