5 Tips waar je rekening mee kunt houden als je kleding gaat combineren

Een van de meest gehoorde uitdagingen die ik om me heen hoor is dat vrouwen het lastig vinden om te bepalen welke kledingcombinaties het beste bij ze passen; 

Oftewel, waar kan je op letten bij het combineren van kleding?

In deze blog geef ik je daarom 5 tips waar je rekening mee kunt houden bij het combineren van kleding. Bij elke tip sta ik uitgebreid stil en probeer ik deze toe te lichten met een voorbeeld.

Tip 1: Jouw lichaamsvorm is de basis

Als je me al langer volgt op Instagram, of mijn eerdere blogs hebt gelezen, zal het je niet verbazen dat ik start met jouw lichaamsvorm. Want ook bij het combineren van kleding is dit een belangrijke basis.

Met kleding kan jij namelijk jouw lichaam meer in balans kleden, maar om te weten hoe je jouw lichaam meer in balans kan kleden, is het handig om te weten welke basisvorm jouw lichaam heeft.

Weet jij nog niet welke vorm jouw lichaam heeft? Geen probleem!
Ik heb een gratis e-book geschreven wat je kan gebruiken om jouw lichaamsvorm te bepalen. Klik op onderstaande button om deze te downloaden.

Ik zal je hierbij meteen een voorbeeld geven. Ik heb zelf de lichaamsvorm “rechthoek”, wat er op neer komt dat ik geen gedefinieerde taille heb, en dat mijn schouders/borst ongeveer even breed zijn als mijn heupen. 

Nu ik deze informatie weet, kan ik hier rekening mee houden met het combineren van mijn kleding, wat ik toe zal lichten bij Tip 2.

Tip 2: Voeg volume toe op de juiste plek

Ieder lichaam heeft haar eigen unieke vorm, wat ook vraagt om een andere combinatie in kleding. 

Nu je de vorm van je lichaam kent, kun je nagaan welke kleding hier het beste bij past. In de basis wil je je lichaam in balans kleden, dat klinkt misschien een beetje globaal, dus dat ga ik je meteen uitleggen. 

Wat bedoel je nu met "je lichaam in balans kleden"?

zandloper complete plaatje met vorm

In de basis is een vrouwenlichaam een lichaam met rondingen en een zichtbare taille. Met andere woorden; de lichaamsvorm “Zandloper” is een lichaamsvorm die in de basis al in balans is.

Laat me daarbij meteen het volgende opmerken: Dit maakt niet dat de ene lichaamsvorm beter is als en andere, en ook niet dat de ene lichaamsvorm beter of makkelijker te kleden is. Iedere lichaam is uniek en heeft andere aandachtspunten. We streven dus geen ideale lichaamsvorm na.

Nu je weet wat er wordt bedoeld met “In balans kleden”, weet je dus dat de schouders/borst en heupen ongeveer even breed zijn en dat je een gedefinieerde taille nastreeft. Heb je dit niet van nature? Dan kan je dat dus met kleding creëren! 

Ik ga weer terug naar mijn eigen lichaamsvorm: “De rechthoek”. Mijn schouders/borst zijn al even breed als mijn heupen, maar ik heb geen duidelijk aanwezige taille. Dat betekent dat ik op zoek ga naar kleding die zowel mijn schouders/borst meer volume geven, als mijn heupen, zonder daarbij mijn taille meer volume te geven.

Denk hierbij aan details rond de schouders als ruffels, diepere en bredere halslijnen, meer volume op de schouders met een pofmouw of vlindermouw. 
Meer volume rond de heupen kan je creëren met een A-lijn rok, broek met flared pijpen of details rond de heupen, zoals stiksels, zakken etc.

Tip 3: De impact van kleur

Naast het model van het kledingstuk dat je kiest, kan ook kleur van invloed zijn op het optisch veranderen van jouw lichaamsvorm.

Een vrij bekend voorbeeld is bijvoorbeeld dat zwart afslankt. Met andere woorden: donkere kleuren zorgen ervoor dat jouw lichaam optisch smaller lijkt. En dit effect kan je uiteraard goed inzetten bij het in balans brengen van jouw lichaam met kleding.

Ook hier deel ik weer een voorbeeld met je. In dit geval ga ik uit van een lichaamsvorm met brede heupen, terwijl de borst/schouders en taille smal is: de lichaamsvorm Peer. 

Om een lichaam met deze vorm in balans te kleden, wil je meer aandacht vestigen op het bovenlichaam, en minder op het onderlichaam. Kies hier dan ook donkere kleuren voor het onderlichaam, zoals zwart, donkerblauw, deep green of bordeaux. 

Het bovenlichaam wil je juist meer op laten vallen; kies hier dan ook voor een in het oog springende kleur, bijvoorbeeld kobalt blauw, fel groen of een andere opvallende kleur.

DSC04272

Houdt rekening met het effect van kleur, prints en structuur van de stof

Tip 4: Speel met prints

Zoals je misschien kan raden, heeft niet alleen kleur impact op het accentueren van bepaalde lichaamsdelen, maar ook prints!

Prints op stoffen zijn bijna niet meer weg te denken uit het huidige modebeeld. Denk maar aan alle dierenprints, bloemenprints, strepen of kinderprints zoals voertuigen in dino’s.

Ik hou van prints! Maar ik kies er wel bewust voor. Net als op de foto hiernaast, waar ik een print heb gekozen voor het shirt, maar dat wel combineer met een effe kleur broek. 

De print op het shirt is een rustige print en trekt iets de aandacht naar het bovenlichaam, maar niet overdreven. En nog een fijn bijkomend voordeel van een fijnere print: dit versmalt optisch je lichaam (in tegenstelling tot een grove print). 

Ook hierin zal het je niet verbazen dat hoe feller en bonter de kleuren in de print zijn, hoe meer aandacht ze trekken. Houdt hier dan ook rekening mee als je ze gaat combineren met een ander kledingstuk.

In het geval van mijn lichaamsvorm heb ik er dan ook gekozen om de print rustig te houden, omdat ik het combineer met een effe kleur broek, en ik zowel de aandacht naar mijn schouders wil trekken als naar mijn heupen. 

Zien jullie ook hoe ik wat meer volume trek richting mijn onderlichaam? Dat licht ik je meteen toe bij tip 5!

Tip 5: De valling en strutuur van een stof

En zo zijn we alweer bij de laatste tip van de vijf. Ook deze tip gaat over de verschijningsvorm van een kledingstuk, want naast kleur en prints van de stof, heeft ook de valling en structuur van de stof impact of hoe een kledingstuk jou staat.

Laten we beginnen bij de structuur van de stof. Zoals ik bij de vorige tip al heb aangegeven, zou i toelichten hoe ik meer volume aan mijn onderlichaam heb gegeven in de eerdere foto. Ik draag daar een flared pants van Rib Corduroy. Een stof met een grovere rib structuur. Deze grovere structuur zorgt optisch voor iets meer volume, waardoor het op deze manier mooi uitbalanceert met de top die ik erop draag.

Samengevat: hoe grover/voller de structuur is van een stof, hoe meer volume deze zal geven. Dat heeft ok meteen te maken met de valling van de stof. Want niet alleen een grovere structuur geeft meer volume, maar over het algemeen vallen deze stoffen wat stijver rond het lichaam, waardoor je ook volume toevoegt aan dat lichaamsdeel. Denk bijvoorbeeld maar aan een wat stijvere linnen stof of een zwaardere wollen trui. 

Daarentegen zijn er ook diverse stoffen die heel soepel vallen, deze zijn niet geschikt om volume toe te voegen, maar wel geschikt om zich mooi rond het lichaam te vormen. Kies je namelijk voor een a-lijn rok van een soepel vallende stof, dan zal je de a-lijn niet zien en zal de rok recht naar beneden vallen. Kies je hier voor een stuggere stof, dan pas creëer je extra volume rond je heupen. 

Ik hoop dat jij met al deze tips nog makkelijker je kleding kan combineren. Ik kan je dan ook aanraden om nog eens door je kledingkast heen te gaan en nieuwe combinaties te ontdekken in je eigen kledingkast. 

Wil je vaker dit soort tips ontvangen? Schrijf je dan zeker in voor mijn nieuwsbrief “Dressing Confident Boost”! 

Wil jij samen met mij aan de slag om te kijken welke kleding er het beste bij jou past? Kies dan voor het Persoonlijk Kledingadvies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share