Wat is een Capsule Garderobe?

Enkele jaren geleden toe ik me ben gaan verdiepen in het maken van duurzame kleding voor mezelf en mijn kinderen, ben ik me veel bewuster geworden van de inhoud van mijn kledingkast. Ook van het feit dat ik toen eigenlijk alleen maar “vaste” kledingsets droeg.

Met een vaste kledingset bedoel ik dat ik altijd dezelfde combinatie uit mijn kast trok, altijd die broek met dat ene shirtje, of die jurk met dat jasje, of die rok met die trui.. Je kan je er vast wel wat bij voorstellen.

Wat heeft dit met een Capsule Garderobe te maken? Heel veel! Want als jij af kunt stappen van die “vaste kledingsets” zal je zien dat je met minder kleding meer kleding kan maken!

Ja dat lees je goed, met minder kleding meer kleding maken, want in het wisselen van die combinaties, daar zit het goud!

In deze blog leg ik je het principe achter de Capsule Garderobe uit en laat ik je de voordelen zien van het hebben van zo’n Garderobe!

DSC03352

Ik leg het idee van de capsule garderobe even aan je uit op basis van de 6 kledingstukken die ik hiernaast heb afgebeeld;

 • Blouse
 • Shirt
 • Jasje/Vestje
 • Culotte
 • Wikkelrok
 • Spijkerbroek

Zoals je de kledingstukken hiernaast ziet afgebeeld, kan je er 3 setjes mee maken. Maar is dat wel zo? Kan je hier niet veel meer mee?

Zeker wel! Als je de kledingstukken slim kiest, dan kan je bijvoorbeeld die leuke blouse niet alleen met de culotte combineren, maar ook met de rok en de broek. En dat geldt uiteraard ook voor het gele shirt en het jasje.

En als je het dan zo bekijkt, zijn het geen 3 sets, maar liefst 9!

 

Zoals ik al kort aanstipte; dit zal niet gelden voor alle kledingstukken die je in je kledingkast hebt liggen, dus het is bij het aanschaffen van kleding wel slimme keuzes maken.

Neem ook hier weer als basis je lichaamsvorm (die kan je hier bepalen), en kijk naar de kleuren die je graag draagt, maar ook goed kan combineren.

En voor dat je op zoek gaat naar nieuwe kleding, zorg dan dat je kijkt in je kast, om te bepalen met welke kleding jij jouw nieuwe kledingstuk wil kunnen combineren. Zodat je geen “weeskledingstukken” in je kast krijgt die nergens bijpassen…

Zo kan je je garderobe stap voor stap opbouwen. 

En waarom jij dat graag wil, zal ik hieronder delen, want daar deel ik 5 voordelen van een capsule garderobe.

 1. Je hebt altijd kleding in je kledingkast liggen die je met elkaar kan combineren
 2. Je hebt niet veel kleding nodig, omdat je met minder kledingstukken meer kledingsets kan maken. 
 3. Daardoor bespaar je niet alleen geld, maar ook nog eens ruimte!
 4. Je koopt bewuster kleding, waardoor je ook duurzamere keuzes kan maken
 5. Je straalt in elk kledingstuk, omdat je die bewust hebt gekozen en altijd kan combineren met een ander prachtstuk uit jouw kledingkast.

In bovenstaande video laat ik mijn eigen “mini” capsule garderobe zien, ook 6 verschillende kledingstukken, die ik in dit filmpje tot 6 verschillende setjes combineer. De kleuren zijn daarbij dus op elkaar afgestemd. 

Uiteraard kan je ook meerdere kledingstukken nemen voor een goede basis garderobe, ik kan je tussen de 10 tot 15 kledingstukken aanbevelen. Uiteraard kan je een deel van deze basis uitwisselen met andere kleding als je in een ander seizoen komt, denk aan een jurk met korte of geen mouwen, of juist een jasje of vestje toevoegen als het kouder wordt. Een trui in de herfst toevoegen en vervangen door een leuke top voor in het voorjaar. Zo kan je door de seizoenen met dezelfde basiscollectie en slechts een paar kledingstukken die je wisselt, toch weer een hele nieuwe capsule garderobe bouwen!

Als je het mij vraagt super leuk om te doen. En vind je het spannend of weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan kan de herfstgids jou al goed op weg helpen! De herfstgids is een e-book waarin per lichaamsvorm wordt geadviseerd welke kleding het beste bij jou past. Er wordt stilgestaan bij truien, vesten, jurken, broeken, rokken en zelfs een jas. 

 

 

Ben je benieuwd hoe anderen een capsule garderobe toepassen? Kijk dan eens op de volgende blogpagina’s:

Claire’s Misson: De voor- en nadelen van een Capsule Garderobe 

GlamGuide: Capsule Garderobe: Eindeloos outfits combineren met een minimalistische garderobe

PS Cheryl: De eerste stap naar een Capsule Garderobe

2 reacties

 1. Ik was nieuwsgierig naar het begrip: capsule garderobe. Om tijdens het lezen van het artikel te beseffen dat ik deze regel al zelf toepas in mijn kleerkast. Het is leuk om nieuwe combinaties te maken en soms sta je echt wel versteld van het resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share