Zo pak je je kledingkast écht een keer aan

Volgens mij kennen we het allemaal: Het nieuwe jaar begint en je heb nieuwe energie gevonden om met je goede voornemens aan de slag te gaan.

Vervolgens begint het “gewone” leven weer en raken die voornemens weer snel op de achtergrond. Kennelijk waren ze niet belangrijk genoeg.

Bij mij resulteert dit er al jaren in dat ik geen goede voornemens meer heb; ze hebben toch geen nut. Maar eigenlijk is dat helemaal niet waar. Ze hebben wel degelijk nut, als je maar meteen in actie komt en meer doet dan ze alleen maar opschrijven.

Daarom ook deze blog: een actieplan, zodat jij in dit nieuwe jaar ook echt aan de slag gaat met jouw garderobe.

 

Linda

Actieplan: stapsgewijs je garderobe aanpakken

Om ervoor te zorgen dat je voornemen geen voornemen blijft en volgende week weer op je agenda gezet wordt, omdat je het nog niet hebt aangepakt, is het belangrijk om meteen in actie te komen. Ik hoop dan ook dat je dit blog niet alleen leest, maar ook meteen de acties uitvoert die ik hierin benoem.

En de eerste actie is dan ook meteen: pak je agenda of kalender erbij. Blader je agenda open (of klik erop als je een digitale agenda hebt) en markeer een aantal blokken waarmee je tijd reserveert om je garderobe aan te pakken. Plan die blokken niet alleen, maar houdt je er ook echt aan (ik ken mezelf, plannen is een, doen is twee).

Nu je de tijd hebt gepland heb je de belangrijkste actie al genomen, want je voornemen blijft nu niet alleen een voornemen, nee het is een actie geworden!

Kies een methode

Oke, de belangrijkste actie heb je gedaan. Maar wat ga je doen met de tijd die je in je agenda hebt gereserveerd? Want alleen maar voor je kast gaan zitten en er naar staren of er over nadenken gaat je ook niet verder helpen ;). Daarom is het belangrijk om een methode te kiezen, hoe ga je je kast aanpakken?

Wat mij betreft zijn er 2 startpunten:

  • Je hebt voor jezelf een duidelijk beeld welke kleding bij je past en je kan dan ook stapsgewijs per type kledingstuk door je kast heen gaan.
  • Je weet niet goed welke kleding bij je past en ziet je kledingkast dan ook als een grote verzameling kleding waar jij jezelf niet of amper in herkent. 

In het eerste geval kan je meteen door met de volgende stap die ik hieronder in mijn blog toelicht.
In dat laatste geval raad ik je aan om je eerst te verdiepen in welke kleding bij je past. De meest eenvoudige stap hierin is te starten met het leren kennen van je lichaamsvorm. Met mijn gratis e-book “Ontdek je Lichaamsvorm in 5 Stappen” kan je daar meteen mee aan de slag gaan, of kan je dit zien als de eerste stap waarvoor je in je agenda tijd hebt geblokt. Daarna kan je aan de slag met de volgende stap die ik heb beschreven in deze blog.

Stap voor stap je kledingkast in

Oke, je bent er klaar voor:
– Je hebt tijd gereserveerd om met je kledingkast aan de slag te gaan
– Je weet welke kleding(stijl) er bij je past

Dan wordt het nu tijd om je handen uit je mouwen te steken! Ik vind het zelf het allerfijnste om het per type kledingstuk aan te pakken. Dus eerst pak je al je broeken, dan je jurken, dan je truien, dan je tops/shirtjes, dan je rokken etc, etc.t
Per stapel ga je na of de kleding nog past, of je het kledingstuk nog regelmatig draagt of het kledingstuk kapot is. Maak van elk aspect een stapel, zodat je meteen weet welke kleding er over blijft om terug in je kast te leggen. 

Twijfel je over een kledingstuk? Laat je daar dan niet te lang door tegen houden, leg dit kledingstuk opzij en kom hier later op terug. Als je al je kleding hebt uitgesorteerd kan je vaak beter bepalen of dat kledingstuk er nog echt bij hoort en aansluit bij jouw lichaam en stijl.

Extra tip van Linda: Als je al je kleding dan toch uit je kast hebt gehaald, zorg dan ook dat je die kleding vast legt. Maak er een foto van, sla het op je telefoon op, in een aparte map, of maak er een collage van. Zo heb je altijd je kledingkast bij de hand is het veel makkelijker om kleding te kopen die goed aansluit bij de kleding die je al hebt (en voorkom je dat je iets koopt dat je nagenoeg al hebt ;)).

Red je het niet in de tijd die je geblokt hebt in je agenda? Dat is vervelend, maar kan ik me voorstellen, want het kan een hele klus zijn. Zorg ervoor dat je meteen een nieuw blok in je agenda plant om de rest van je kast aan te pakken. Zo zonde als je de rest niet oppakt nu je zo lekker bezig bent.

Aan de slag met het stappenplan

Kan je nu wel wat hulp gebruiken om je kledingkast echt aan te pakken? Dan heb ik iets moois voor je!

Met het Stappenplan: Creëer Overzicht in je Kledingkast neem ik je in 5 stappen mee door je kledingkast. Ik sta niet alleen stil bij de kledingstukken waar je over kan twijfelen, maar ik geef je ook duurzame tips om afscheid te nemen van kleding die niet meer bij je passen.

In het stappenplan heb ik een handige overzichtskaart opgenomen, zodat jij eenvoudig al jouw kleding kan vastleggen en altijd bij je kan dragen, digitaal of uitgeprint.

Tenslotte neem ik je in de laatste stap mee naar allerlei handige opbergmiddelen. Zo geef ik je tips over de inrichting van je kledingkast, hoe je het maximale eruit kan halen, zonder elke keer hetzelfde setje uit je kast te trekken en geef ik je tips om het overzicht in je kast te behouden. Want het zou zonde zijn als je straks weer overdonderd wordt door de chaos in je kast.

Klik op de onderstaande button voor meer informatie over het Stappenplan, of ga er meteen mee aan de slag:

Eén reactie

  1. Ik moet toegeven dat ik heel nonchalant ben met mijn garderobe. Omdat ik aan huis werk draag ik bijna elke dag hetzelfde. Ik zal nu wel een intentie zetten om mijn kledingkast aan te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share