Volgens mij kennen we het allemaal: Het nieuwe jaar begint en je heb nieuwe energie gevonden om met je goede voornemens aan de slag te gaan.
Vervolgens begint het “gewone” leven weer en raken die voornemens weer snel op de achtergrond. Kennelijk waren ze niet belangrijk genoeg.
Bij mij resulteert dit er al jaren in dat ik geen goede voornemens meer heb; ze hebben toch geen nut. Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Ze hebben wel degelijk nut, als je maar meteen in actie komt en meer doet dan ze alleen maar opschrijven.
Daarom ook deze blog: een actieplan, zodat jij in dit nieuwe jaar ook echt aan de slag gaat met jouw garderobe.
Om ervoor te zorgen dat je voornemen geen voornemen blijft en het maar blijft uitstellen, is het belangrijk om meteen in actie te komen. Ik verwacht dan ook dat je dit blog niet alleen leest, maar ook meteen de acties uitvoert die ik hierin benoem.
En de eerste actie is dan ook meteen: pak je agenda of kalender erbij. Blader je agenda open (of klik erop als je een digitale agenda hebt) en markeer een aantal blokken waarmee je tijd reserveert om je garderobe aan te pakken. Plan die blokken niet alleen, maar houdt je er ook echt aan (ik ken mezelf, plannen is een, doen is twee).
Nu je de tijd hebt gepland heb je de belangrijkste actie al genomen, want je voornemen blijft nu niet alleen een voornemen, nee het is een actie geworden!
Oke, de belangrijkste actie heb je gedaan. Maar wat ga je doen met de tijd die je in je agenda hebt gereserveerd? Want alleen maar voor je kast gaan zitten en er naar staren of er over nadenken gaat je ook niet verder helpen ;). Daarom is het belangrijk om een methode te kiezen, hoe ga je je kast aanpakken?
Wat mij betreft zijn er 2 startpunten:
In dat laatste geval raad ik je aan om je eerst te verdiepen in welke kleding bij je past. De meest eenvoudige stap hierin is te starten met het leren kennen van je lichaamsvorm.
Met mijn gratis e-book “Ontdek je Lichaamsvorm in 5 Stappen” kan je daar meteen mee aan de slag gaan. Doe het nu of zie het als de eerste stap waarvoor je in je agenda tijd hebt geblokt.
Daarna kan je aan de slag met de volgende stap die ik heb beschreven in deze blog.
Oke, je bent er klaar voor:
– Je hebt tijd gereserveerd om met je kledingkast aan de slag te gaan
– Je weet welke kleding(stijl) er bij je past
Dan wordt het nu tijd om je handen uit je mouwen te steken! Ik vind het zelf het allerfijnste om het per type kledingstuk aan te pakken. Dus eerst pak je al je broeken, dan je jurken, dan je truien, dan je tops/shirtjes, dan je rokken etc, etc.
Per stapel ga je na of de kleding nog past, of je het kledingstuk nog regelmatig draagt of het kledingstuk kapot is. Maak van elk onderdeel een stapel, zodat je meteen weet welke kleding er over blijft om terug in je kast te leggen.
Twijfel je over een kledingstuk? Laat je daar dan niet te lang door tegen houden, leg dit kledingstuk opzij en kom hier later op terug. Als je al je kleding hebt uitgesorteerd kan je vaak beter bepalen of dat kledingstuk er nog echt bij past en aansluit bij jouw lichaam en stijl.
Extra tip van Linda: Als je al je kleding dan toch uit je kast hebt gehaald, zorg dan ook dat je die kleding vast legt. Maak er een foto van, sla het op je telefoon op, in een aparte map, of maak er een collage van. Zo heb je altijd je kledingkast bij de hand en is het veel makkelijker om kleding te kopen die goed aansluit bij de kleding die je al hebt. Daarnaast voorkom je dat je iets koopt dat je al in je kast hebt liggen.
Red je het niet in de tijd die je geblokt hebt in je agenda? Dat is vervelend, maar kan ik me voorstellen, want het kan een hele klus zijn. Zorg ervoor dat je meteen een nieuw blok in je agenda plant om de rest van je kast aan te pakken. Zo zonde als je de rest niet oppakt nu je zo lekker bezig bent.
Kan je nu wel wat hulp gebruiken om je kledingkast echt aan te pakken? Dan heb ik iets moois voor je!
Met het Stappenplan: Creëer Overzicht in je Kledingkast neem ik je in 5 stappen mee door je kledingkast. Ik sta niet alleen stil bij de kledingstukken waar je over kan twijfelen, maar ik geef je ook duurzame tips om afscheid te nemen van kleding die niet meer bij je passen.
In het stappenplan heb ik een handige overzichtskaart opgenomen, zodat jij eenvoudig al jouw kleding kan vastleggen en altijd bij je kan dragen, digitaal of uitgeprint.
Tenslotte neem ik je in de laatste stap mee naar allerlei handige opbergmiddelen. Zo geef ik je tips over de inrichting van je kledingkast, hoe je het maximale eruit kan halen, zonder elke keer hetzelfde setje uit je kast te trekken en geef ik je tips om het overzicht in je kast te behouden. Want het zou zonde zijn als je straks weer overdonderd wordt door de chaos in je kast.
Klik op de onderstaande button voor meer informatie over het Stappenplan, of ga er meteen mee aan de slag:
2 reacties
Ik moet toegeven dat ik heel nonchalant ben met mijn garderobe. Omdat ik aan huis werk draag ik bijna elke dag hetzelfde. Ik zal nu wel een intentie zetten om mijn kledingkast aan te pakken.
Een capsulegarderobe is een heel goed idee als je het aantal kledingstukken in je kledingkast wilt beperken. Het is beter om een paar kledingstukken van betere kwaliteit te kopen die lang bij ons zullen blijven. Kleding gemaakt van kasjmier werkt voor mij bijvoorbeeld prima. Mijn truien zijn een aantal jaar oud en nog steeds in goede staat.