Sweater met uniek design en bijzondere kraag

Toen de zon weer begon te schijnen, en ik mijn kledingkast weer eens lekker had doorgenomen aan het begin van de lente, kwam ik erachter dat ik eigenlijk niet zoveel leuke tops meer had.

Dus toen ik zag dat er een nieuw patroon werd gelanceerd door Sofilantjes, wist ik dat ik daar aan mee wilde doen. En al helemaal toen ik zag dat deze sweater niet een optie heeft voor lange mouwen, maar ook voor korte mouwen!

Daar kan ik wel wat mee met de zon die zich nu langzaam maar zeker meer laat zien.

In deze blog laat ik jou de 2 verschillende versies zien die ik heb gemaakt, en ligt ik uiteraard weer toe bij welke lichaamsvorm deze sweater goed aansluit.

Het Naaipatroon

Maar eerst start ik natuurlijk met het toelichten van het patroon. Want zoals je op bovenstaande afbeelding ziet, zijn er verschillende opties. Ik zet ze hieronder allemaal op een rijtje voor je:

  •  Er zijn 3 verschillende lengtes van de sweater: een crop versie, een “korte” versie en een “lange” versie. Ik heb ze hier vermeld in volgorde van kort naar lang. De crop versie komt ongeveer tot de tailleband van je broek, waar de korte versie tot op het breedste punt van je heupen komt en de lange versie net over de heupen valt.
  • Dan zijn er 3 mouwopties. Uiteraard de korte mouw, deze mouw is onderdeel van het voor- en achterpand en dus een aangeknipte mouw, die afgewerkt wordt met een mouwboord. Dan zijn er 2 verschillende lange mouwen. Een met colorblock en een zonder colorblock. Beiden worden afgewerkt met een mouwboord.
  • En dan hebben we natuurlijk de in het oog springende colorblock van het voor- en achterpand. Hier heb je ook weer 2 opties. Het voorpand heb je de keuze uit 3 delen, waarin je duidelijk de V ziet, vooral als je contrasterende stof gebruikt. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om het voorpand uit 2 delen te maken, zoals rechtboven op de afbeelding. Het achterpand kan je ook in dezelfde 3 delige colorblock uitvoeren. Daarnaast kan je hem ook in 1 geheel houden, zonder colorblock. Ook de onderzijde van de sweater wordt met een taille of heupboord afgewerkt.

Allereerst heb ik een de sweater in crop lengte gemaakt, met korte mouwen. Ook heb ik voor een eenvoudige voorpand gekozen, die bestaat uit 2 delen.

Ondanks dat mijn lichaamsvorm, een rechthoek, meestal niet goed uitkomt bij een crop lengte, vind ik het toch fijn om deze te dragen, vooral onder een jasje.

Het model valt een beetje oversized, dat komt vooral door de aangeknipte mouwen, maar ook omdat hij niet volledig aansluit rond het bovenlichaam. Wel is de sweater iets getailleerd naar je taille toe, waardoor hij niet recht naar beneden valt en op die manier toch je taille iets kan accentueren.

En dan de kraag!

Die kraag is wel een echte eyecatcher. Ik heb hem nog niet expliciet beschreven in de omschrijving van het patroon, omdat deze in alle varianten gelijk is. 

De kraag is een tunnel kraag, hij blijft iets overeind staan, en loopt door met stof aan de binnenzijde. Hij rimpelt iets aan de voorzijde als een waterval hals, wat een speels effect geeft.

Ik vind het echt een super leuk detail van deze sweater, maar ik zal eerlijk zijn, ik vind hem soms ook heel lastig.

De keuze van de stof is heel bepalend hoe de kraag valt. De stof die ik hier heb gebruikt is een stevige tricot, maar eigenlijk kan je beter een French Terry gebruiken. Als de stof te slap is, valt de kraag naar buiten, waardoor je alsnog makkelijk de achterzijde van de stof aan de binnenzijde van je kraag ziet.

Zoals ik al zei, draag ik een crop versie altijd graag onder een jasje, zoals deze zwarte op de foto. Zo zie je dat mijn taille wel op een mooie manier wordt geaccentueerd, en het blokkige idee van de crop lengte wat weg valt.

Maar hoe zit het nu met andere lichaamsvormen?

  • Peer: Voor de Lichaamsvorm peer is dit een fijne top, vooral omdat hij door de wijde valling van de kraag extra volume creeërt rond de hals en schouders. Dit is heel anders dan een turtle neck, die aansluit rond de hals en daardoor juist de borst meer volume geeft.
  • Appel: Voor de lichaamsvorm appel is dit een lastigere sweater. De reden hiervoor is dat de sweater ruim valt, waardoor je voller lijkt dan je bent, en dat wil je juist niet rond je taille. Wil je er toch graag mee aan de slag? Speel dan op een slimme manier met je colorblock, en zorg dat je juist zwarte kleuren rond je taille toevoegt en kies voor de korte lengte, dat de sweater op je heupen eindigt.
  • Rechthoek: Ook voor de rechthoekige lichaamsvorm is het een lastige sweater. Ja het kan op zich prima, ik ben ook een rechthoek (maar wel in combinatie met een Peer), maar let hier ook op de colorblock en lengte, of combineer het met een langer jasje of vestje.
  • Zandloper: De zandloper wil eigenlijk geen extra volume toevoegen aan haar bovenlichaam, wat deze sweater wel doet. Kan je hem dan niet dragen?  Jawel hoor, maar balanceer hem dan goed uit met de broek of rok die je eronder draagt!
  • Omgekeerde driehoek: Dit is denk ik wel de lichaamsvorm waar ik deze sweater het minst voor aanraad. Deze sweater geeft juist nog meer volume rond de hals en schouders, waardoor het nog lastiger wordt je lichaam in balans te kleden. Als je hem draagt, kies dan voor een onopvallende stof, liefst een donkere kleur zonder print en details, en draag hem op een opvallende rok en/of broek.

Geen idee wat je lichaamsvorm is? Ga dan aan de slag met mijn gratis e-book: Ontdek je Lichaamsvorm!

Natuurlijk deel ik ook mijn tweede versie nog graag met jou.

Hier heb ik weer voor de eenvoudige versie met korte mouw gekozen, het wordt immers zomer binnenkort!

Deze keer heb ik wel voor een langere versie gekozen dan de crop versie. Dit is de korte versie. Voor mijn lichaamslengte had ik hem denk ik eigenlijk nog 2 cm moeten inkorten (heb ik bij de Crop Versie wel gedaan), dan valt hij goed op mijn heupen.

Ik heb voor deze versie gekozen, omdat ik deze top fijner draag zonder jasje, omdat deze net over mijn buik heen valt. 

Normaal gesproken zou ik liever een iets getailleerder shirtje dragen, dus dat is even wennen voor me. Maar over het algemeen ben ik best tevreden over het resultaat.

Wil jij nu ook met deze Volare Sweater aan de slag? Klik dan op onderstaande button om de Volare Sweater nog in de sale aan te schaffen! Geldig tot en met 1 mei 2023!

 

Nu kan het natuurlijk zijn dat je helemaal niet van naaien houdt, of het simpel weg (nog) niet kunt. Ook dan heb ik natuurlijk mooie tips voor je!

Deze sweater kan je dan misschien niet in de winkel vinden, maar ik heb wèl een gids geschreven waarin allerlei zomerse kleding wordt beschreven, en waarbij wordt stilgestaan welke bij jouw lichaam past.

Ben je hier benieuwd naar, neem dan zeker even een kijken bij de zomergids!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share