5 Tips om te stralen in een schitterende jurk

Jurken zijn zo veelzijdig!

Ik vind oprecht een jurk het makkelijkste kledingstuk om te dragen. Je hoeft het in de zomer niet te combineren, het is een kledingstuk, hup over je hoofd en klaar!

En ondanks dat het slechts 1 kledingstuk is dat je kleding bepaalt op die dag, is het wel een ontzettend veelzijdig kledingstuk, je kan hier namelijk super veel mee variëren!

Maar al die variaties kunnen soms ook overweldigend zijn, en dat is precies de reden dat ik deze blog schrijf, want hoe weet je nu welke jurk je het beste kan kiezen? 

Ik neem je in deze blog niet alleen mee naar de welke verschillende modellen je hebt, maar ook geef ik je informatie over de verschillende stoffen die gebruikt kunnen worden voor jurken.

Zo weet jij waar je rekening mee kan houden, zodat de jurk aansluit bij jouw lichaam en bij jouw stijl, zodat jij je comfortabel voelt in de jurk die je draagt en net zo gaat stralen als het zonnetje.

Tip 1: Welke stof wordt er gebruikt?

Jurken zijn er niet alleen in allerlei verschillende modellen en maten, ze worden ook nog eens gemaakt van veel verschillende stoffen. De ene stof is steviger dan de andere, daarnaast heb je stoffen die rekken of niet rekken, en ook zit er een verschil ik draagcomfort.

Ik werk voornamelijk met rekbare stoffen, en dat heeft een reden: het zorgt voor draagcomfort èn vormt zich makkelijker naar het lichaam, mocht je een opgezette buik hebben, of als je gewicht wat schommelt.

Dit laatste voordeel is ook meteen het belangrijkste nadeel van een niet rekbare stof. En dat nadeel zie je in de verschillende modellen jurken van niet rekbare stoffen:

Of ze zijn aangesloten aan het lichaam, maar omdat er geen rek in zit, draagt dit niet comfortabel en komt de pasvorm erg nauw.
Of je hebt een oversized model, wat er voor zorgt dat je je lichaam verstopt en je lichaamsvorm niet duidelijk is. Met een elastiek of ceintuur in de taille, kan je daar zeker wat taillering in aanbrengen.
Een niet rekbare stof heeft ook voordelen hoor: vaak is het gemaakt van katoen, een ademende stof, en omdat er geen rek in zit, hoeft er ook geen “elastiek” toegevoegd te worden aan de stof: elasthaan. Dat scheelt weer wat plastic ;).

Terug naar de jurken met rekbare stoffen; ook hier heb je veel variaties in; rekbare stoffen kunnen natuurlijk van aard zijn, maar ook synthetisch gemaakt zijn. Polyester is een bekend materiaal waar veel stoffen en dus uiteindelijk kleding van gemaakt wordt. Het nadeel van polyester is dat het eigenlijk gewoon plastic is, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar wat ook niet ademt. En dat is niet fijn als het een warme zomerse dag is en je je warmte niet kwijt kan.

Natuurlijke stoffen zijn vaak gemaakt van katoen, maar ook daar zijn steeds meer duurzame varianten van, zoals bamboe en tencel lyocell. Het voordeel van deze stoffen is dat ze ademend zijn, het nadeel is dat ze vaak wat elasthaan (ook synthetisch) nodig hebben voor de rekbaarheid en vormvastheid. Gelukkig is dit vaak beperkt tot slechts 4 tot 5% van de stof.

Een getekend figuur kijkt naar zichzelf in de spiegel en ziet daar 3 verschillende lichaamsvormen, de zandloper, peer en appel.

Tip 2: Gebruik je lichaamsvorm als basis

Nu we weten wat de eigenschappen van stoffen zijn en waar je op kan letten, gaan we nu verder naar de keuze van het model jurk. Want ook daar heb je heel veel variaties in.

De belangrijkste basis daarvoor is het kennen van jouw lichaamsvorm. De vorm van jouw lichaam geeft namelijk handvatten om te bepalen welk model jurk het beste bij jouw lichaam past. 

En als je die basis beheerst, is het nog makkelijker om de juiste jurk te vinden tussen dat overweldigende aanbod!

Weet jij nog niet wat jouw lichaamsvorm is? Ga dan aan de slag met mijn gratis e-book: Ontdek jouw lichaamsvorm, die je via onderstaande button kan aanvragen.

Tip 3: Bepaal vooraf wanneer je de jurk wil dragen

Ben je op zoek naar een jurkje voor een verjaardag, of juist voor een zakelijk overleg? Daar zit een heel verschil in, en maakt dat je al door een andere bril naar alle jurken kijkt.

Maar niet alleen de gelegenheid bepaald welke jurk je kiest, ook het seizoen speelt hierbij een rol. Althans, dat zou je denken ;). Ik moet je eerlijk bekennen dat ik altijd probeer te kiezen voor een jurk die ik het gehele jaar aan kan. Die leuk te dragen is als enige kledingstuk, maar ook fijn te combineren is met een leuke legging of panty en een vestje of jasje erop. En wist je dat je een zomerse jurk voor in de winter ook leuk kan combineren met een trui eroverheen ;). Lijkt het net alsof je een rok aan hebt.

Maar goed, denk vooraf dus na voor welke gelegenheid en welk seizoen je de jurk wil dragen. Kan je de jurk gebruiken voor meerdere seizoenen of gelegenheden? Alleen maar fijner, want dan haal je nog meer draagplezier uit je kledingstuk!

Tip 4: Kies een kleur die bij je past

Kleur doet ontzettend veel met je. Niet voor niets staat het hele internet vol met allerlei adviezen over kleur. Je kan uitgaan van je tint huid en kleur ogen en haar om te zoeken naar diepe of juist lichte kleuren, of juist warme of koele tinten. Een mooie basis om je op weg te helpen.

Maar daarnaast zijn er nog veel meer zaken die invloed hebben op de keuze van de kleur die je kiest. Waar voel jij je goed is, wat vind jij dat een bepaalde kleur uitstraalt en past dat bij jouw stijl, bij wat jij wil uitstralen. 

En uiteraard is het vaak zo dat jurken niet 1 kleur hebben, maar bestaan uit verschillende effen vlakken, of juist een print hebben. Ook hierin zijn weer vele keuzes te maken. Waar een grove print de aandacht juist op de afbeelding vestigt, zal een fijnere print je silhouette juist breken. 

Een bloemetjes print is misschien geweldig voor een zomerse vakantie of een borrel op het terras, maar past die bij jouw bedrijf of onderneming? Of kies je dan liever voor rustigere kleuren of een abstracte print?

Linda

Tip 5: Kies wat goed voelt!

Uiteraard is het het allerbelangrijkste dat je een jurk kiest waar je je goed in voelt. Het is uiteindelijk een combinatie van alle tips samen, en dan zul je ook snel merken dat een jurk die lekker zit, past bij jouw lichaam in een kleur waar je blij van wordt, je ook laat stralen tijdens de gelegenheid waarvoor je de jurk draagt. En zo komt alles mooi samen.

Deze tip is dan ook: volg niet alleen de eerste 4 tips, maar luister ook naar je gevoel. Klopt het plaatje zo? Past de jurk echt bij jou? Of zijn er elementen die (nog) niet goed bij je passen. Waarom maken deze je onzeker? Past de jurk echt niet bij je, of zet je een stapje buiten je comfortzone om op zoek te gaan naar die perfecte jurk?

Mijn ideale jurk

Uiteraard hoop ik dat ik je met deze 5 tips goed op weg heb weten te helpen in je zoektocht naar jouw ideale jurk. 

Om je te inspireren, wil ik wel graag mijn ideale jurk met je delen. Deze jurk is ideaal voor dames met een zandloper of peer lichaamsvorm, en ik zal je uitleggen waarom :).

De jurk volgt het lichaam, waardoor de rondingen die je al hebt niet extra benadrukt wordt. Daarnaast geven de plooitjes bij de schouders juist iets extra volume, waardoor je lichaam weer mooi in balans gekleed wordt, als je net als mij smalle schouders hebt.

Ik heb gekozen voor een print in de stof, dat breekt mooi, waardoor je taille ook een beetje geaccentueerd wordt en je langer lijkt, omdat de jurk uit een geheel is dezelfde stof is gemaakt en de print een hoofdkleur heeft (groen).

Ben jij benieuwd wat jouw ideale jurk is? Dan raad ik je aan om met de zomergids aan de slag te gaan!

In de Zomergids staan tips voor jouw lichaamsvorm om te bepalen wat jouw ideale jurk is.

2 reacties

  1. Interessant artikel! De jurk is ook mijn favoriete kledingstuk. 🙂 Mijn man denkt altijd dat het heel ongemakkelijk zit, maar voor mij voelt het echt als een kledingstuk waar ik in kan relaxen en niet teveel moeite hoef te doen om er toch mooi uit te zien. Ik ga je tips gebruiken bij het uitkiezen van een nieuwe jurk!

    1. Dankjewel voor je reactie! Ook grappig te lezen dat je man het als iets ongemakkelijks ziet, terwijl veel vrouwen er juist in zouden willen wonen haha. Ik vind ze ook super fijn zitten, precies zoals je zegt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share