Mijn zoektocht naar de ideale korte broek - deel 1

Voor de verjaardag van mijn oudste zoon in juni maakte ik een korte broek, en toen kwam ik tot het besef, dat mijn kinderen beiden heel graag korte broeken dragen, maar dat ik er eigenlijk geen in mijn kast heb liggen.
De reden hiervoor? Ik vond het altijd lastig om een fijne korte broek te vinden, die de juiste pasvorm en lengte heeft. Dus starte ik mijn zoektocht naar de ideale korte broek voor de vorm van mijn lichaam.

Ik startte deze zoektocht door me te verdiepen in welk model korte broek mijn lichaam het beste zou staan. Dit heb ik trouwens samengevat in een werkboek, die je gratis kan downloaden: Een korte broek voor ieder Lichaam

Nadat ik al deze informatie had verzameld, kwam ik een nieuw patroon van Made It Patterns tegen, wat nog in de testfase zat: De Breeze Shorts. Ik heb dan ook niet getwijfeld en me meteen aangemeld! En zo begon mijn daadwerkelijke zoektocht naar de ideale korte broIek.

Ik kwam deze mooie foto (rechts) van Olu tegen, van de Breeze Short die zij voor het testen had gemaakt.

Dit model past bij het idee dat ik had van een korte broek die mooi bij mijn lichaam zou passen; wijde en iets langere pijpen dan een standaard model, dus ik was meteen enthousiast!

De eerste versie die ik heb gemaakt is er een van een restje linnen. Ik heb vorig jaar een linnen jurk gemaakt, en had toen al extra stof besteld om er een broek bij te kunnen maken. Eigenlijk voor een van mijn kinderen, maar nu heb ik het toch mooi voor mezelf kunnen gebruiken 😉
De kleur was ik vorig jaar al helemaal verliefd op, maar ook de structuur van de stof leek mij ideaal voor deze broek. Want linnen is een iets stuggere stof, waardoor de wijdere pijpen ook mooi wijd blijven staan!

En hier is dan ook de eerste versie van mijn Breeze Short! Gemaakt van linnen, dus hij kreukt wel iets al je hem draagt, maar eerlijk, hij zit echt heerlijk!

Het draagcomfort van zo’n linnen short is in de zomer dan ook super fijn, hij zit luchtig en heeft een fijne lengte, zodat mijn benen niet tegen elkaar schuren als ik aan de wandel ga! Maar toch zit er ook een nadeel aan.. Ik ben er nog niet van overtuigd dat ik hem heel goed vind staan. Met andere woorden: ik moet er erg aan wennen.

En dat komt vooral doordat ik op deze foto’s er voor heb gekozen het shirt in mijn broek te dragen, voor mijn lichaam zonder duidelijke taille, is dat eigenlijk een No Go. Daarnaast wordt door de hoge taille van de broek mijn korte bovenlichaam ook nog eens geaccentueerd. 
Maar een shirt over de broek dragen, verbergt mijn taille ook, waardoor mijn niet duidelijke taille nog minder duidelijk wordt.. Met andere woorden: hoe ik deze korte broek het beste kan dragen ben ik nog niet helemaal van overtuigd.

Ik ben nog eens verder gaan experimenteren en heb er uiteindelijk voor kozen om een deel van mijn shirt er overheen te laten vallen, maar een ander deel van mijn shirt wel in mijn broek te dragen, zodat mijn taille toch zichtbaar blijft, en mijn bovenlichaam net wat minder kort lijkt ;).

Daarnaast ben ik wel blij met het shirt dat ik heb gekozen om het mee te combineren. Ik heb gekozen voor een top met vlindermouwen, om mijn schouders iets meer volume te geven, waardoor ik met mijn kleding (wijde pijpen en wijde schouders) mijn taille smaller laat ogen.

Ik zou trouwens bijna vergeten dat deze korte broek niet alleen bestaat uit een elastische tailleband en 2 wijde pijpen, nee, deze broek heeft ook nog eens 3 zakken!

Hoe ideaal is het dat  je  op je vakantie je spullen lekker in je zakken kan doen en daardoor je handen vrij kan houden! Ik weet in ieder geval dat ik altijd de pakezel ben, mijn kinderen stoppen altijd vanalles in mijn handen…

En het fijne van de  zijzakken is dat ze heel mooi wegvallen in de zijnaad, waardoor ze bijna niet opvallen, maar er wel zijn ;).

Versie 2

Tijdens het testen van patronen, gebeurd het regelmatig dat er nog wat aanpassingen gemaakt moeten worden, zo ook bij dit patroon, om ervoor te zorgen dat de pasvorm nog beter wordt!

In dit geval heeft de 2e versie een beetje meer ruimte voor de billen gekregen (zodat de naad niet meer tussen je billen trekt, niet fijn haha), en wat minder ruimte aan de voorkant, zodat de broek mooi naar beneden valt en niet bol staat :).

De tweede breeze shorts heb ik gemaakt van een viscose twill. Een stof die een stuk soepeler is dan de linnen stof voor de eerste versie. En dat verschil merk je in hoe de broek valt om je benen heen. De soepelere stof valt rechter naar beneden, waardoor de pijpen van de broek smaller lijken, en mijn benen dus iets voller..

Daarnaast werk ik weinig met niet rekbare stoffen, en deze viscose is zo’n lekkere “glibber” stof, waardoor al snel bleek dat ik een aantal naden niet goed gesloten had, waardoor ik met het tornmesje aan de slag mocht.. Niet mijn favoriete hobby, en met zo’n tere stof vaak ook niet de best oplossing. Gelukkig is ie voor de eigen kledingkast, dus is het geen ramp dat ie niet zo netjes als anders in elkaar zit..

Mijn zoektocht is dus een stapje verder, en dit is mijn conclusie:

  • De wijde pijpen van de short zijn fijn, maar ze mogen van mij nog best iets langer zijn.
  • De brede elastische band bovenaan draagt heel comfortabel, maar doordat de broek daarna vrij los rond je heupen valt is het dragen van het shirt over de tailleband niet fijn voor je taille.
  • Het dragen van een shirt volledig in de broek past niet bij de vorm van mijn lichaam(-sverhouding) en is geen succes
  • Ik kan beter een stuggere stof gebruiken voor dit model, dan een soepele stof.


Voor de dames die ook naaien heb ik helaas een teleurstelling. De patronen van Made It Patterns zijn niet meer te koop, want het bedrijf is vorig jaar gestopt. Het patroon van deze stoere korte broek kan je dan dus ook niet meer kopen.

Gelukkig is er onlangs weer een nieuw patroon voor een korte broek uitgekomen, die ik deze zomer (2023) ga testen en dan ook deel 2 met jullie ga delen! 

Ben je nieuwsgierig welke korte broek bij de vorm van jouw lichaam past? Ga dan aan de slag met het werkboek “Een Korte Broek voor Ieder Lichaam”, die gratis te downloaden is, als je op onderstaande button klikt.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share