Waarom de huidige kledingindustrie ongezond is

In deze blog neem ik je mee voor een kijkje in de keuken van de mode industrie.

Ik besef me dat de term Fast Fashion Industrie veel mensen nog niet heel veel zegt, anders dan de Fast Food Sector die we inmiddels allemaal kennen. De snelle, meestal ongezonde hap.

En eigenlijk geldt hetzelfde voor de Fast Fashion Industrie, het gaat hierbij vooral om snelheid, zowel in de productie als in de levensduur, als in de collecties die in de winkel liggen.

Ook hiervoor geldt ook dat deze niet gezond is, niet gezond voor de mens, niet gezond voor de aarde en al helemaal niet voor het milieu. 

In dit blog zal ik niet alleen stil staan bij het productieproces van kleding,  maar ik geef ook een doorkijk hoe veel westerse bedrijven slim inspelen op de kooplust van mensen.

De basis daarvan is veel produceren volgens de nieuwste trends, dat verkopen via verschillende ketens, en alles wat niet verkocht wordt weg te gooien. 

Er is daarbij sprake van een geweldig grote overproductie, waarbij nieuwe kleding, die dus niet eens gedragen wordt, gedumpt wordt in oa een woestijn in Chili.

Van Grondstof naar Kledingstuk: de Productie

Maar goed, terug naar de productie van deze Fast Fashion.

Fast Fashion wordt al geproduceerd voordat er vraag is naar de kleding. Sterker nog, zo werkt het voor het overgrote deel van de kledingindustrie. Eerst produceren, dan hopen dat je alles verkoopt.

Maar ook het produceren doet men in de Fast Fashion industrie zo goedkoop en snel mogelijk. Dat begint al bij het gebruik van de grondstoffen, die vaak een synthetische basis hebben (zoals polyester/nylon) of gemaakt wordt van “gewone” katoen. 

En ondanks dat katoen een natuurlijke grondstof is, is het verbouwen van katoen uitputtend voor de aarde. Niet alleen doordat er jaar in jaar uit katoen wordt geplant op dezelfde akkers, maar ook omdat het verwerken van katoen ontzettend veel water verbruikt. Water wat vaak schaars is.

Nadat de grondstoffen zijn gewonnen, worden er stoffen van gemaakt. Stoffen worden vaak gekleurd met chemische kleurstoffen, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, maar ook voor de mensen die de stoffen verven en dragen. 

Gelukkig zijn er ook kleine verbetering te melden bij het Fast Fashion Circus. Er is namelijk tegenwoordig een Label dat steeds vaker wordt gebruikt: Oekotex.

Dit label wordt veel toegekend bij het produceren van katoen. Stoffen krijgen dit label wanneer er geen giftige stoffen zijn gebruikt bij het produceren van de stof. Deze stoffen zijn dus niet schadelijk voor de mens, dus kan je veilig bewerken en dragen.

Maar dat is dan ook het enige waar dit label iets over zegt. Er wordt verder niets gezegd over de verdere productie van de stoffen en kleding, zoals de arbeidsomstandigheden of de uitputting van de aarde.

En daarnaast geldt dit label alleen voor katoenen stoffen, niet voor stoffen die op een andere wijze geproduceerd worden, zoals stoffen die polyester of nylon bevatten.

1 Fout kan je zomaar geen eten opleveren..

Als dit je nog geen afkeer heeft gegeven van Fast Fashion, zal het volgende het wel doen.

De arbeidsomstandigheden. Deze zijn vaak dramatisch. Zo is er laatst door het Britse Channel 4 een onderzoek gedaan naar de arbeidsomstandigheden in een fabriek in China van het “merk” Shein. Hierin wordt duidelijk dat de werkdruk zeer hoog is (ze werken 18 uur per dag, waarin ze 500 kledingstukken moeten maken) en krijgen slechts €0,04 betaald per kledingstuk.

Maar dat is nog niet alles; zodra ze ook maar 1 fout maken, en geloof me, een foutje zit echt in een klein hoekje als je in zo’n tempo 500 kledingstukken per dag maakt, dan moeten ze 2/3 van hun salaris inleveren.

Met andere woorden: dat kleding hier “goedkoop” is, betekent vaak dat een ander ervoor heeft moeten betalen. Zoals de arbeiders in deze fabrieken. En dan nog de vraag waarvoor? Want een groot deel van alle kleding belanden niet eens in de winkel, of via de winkel ongedragen op een grote afvalberg…

Bron: NOS.nl

Met kleine stapjes naar een betere grondstof

Ik heb nu kort toegelicht hoe het productieproces van kleding eruit ziet, waarbij duidelijk naar voren komt, dat zowel het milieu, maar ook de mensen die werken in deze kledingindustrie het moeten ontgelden.

En ja, natuurlijk hebben deze mensen ook werk nodig, maar dit kan ook op een eerlijke manier. En gelukkig zijn ook daar goede ontwikkelingen in:

Het GOTS label : Global Organic Textile Standard.

Een label dat gegeven wordt aan stoffen die volgens een bepaald productieproces gemaakt worden, vanaf de verbouwing van het katoen tot en met de verkoop van de stoffen. Al deze stappen worden afzonderlijk getoetst, waardoor deze stoffen op een verantwoorde en eerlijke manier geproduceerd worden.

Het zal je echter niet verbazen, dat er vaak om economische redenen, veel stoffen nog niet met dit label worden verkocht. Het in aanmerking komen voor dit label vraagt namelijk om een intensief audit proces, wat uiteraard ook kosten met zich meebrengt.

Daarnaast richt dit label zich alleen op stoffen gemaakt van katoen, en wordt het niet toegekend aan andere stoffen.

Linda

Trends wil je niet missen, toch?

Zoals je kan lezen is er nog veel te winnen in het productieproces van kleding, en daar wordt gelukkig ook aan gewerkt. Zo zijn er niet alleen de ontwikkeling van bijvoorbeeld het GOTS label, maar komen er ook steeds meer alternatieven op de markt voor katoen. Denk hierbij aan bamboe of tencel stoffen.

Maar daarmee is een ander groot probleem van de Fast Fashion Industrie nog niet opgelost: de overproductie.

En die overproductie wordt veroorzaakt door de mode bedrijven onderling: trends, de eerste willen zijn, en steeds meer collecties maken zijn hier belangrijke onderdelen van. Ik licht ze hieronder even kort toe:

Trends
Mode Trends, ik vermoed dat ik je niet hoef uit te leggen wat ze zijn, wel wil ik even stil staan bij wat ze doen. 
Een mode trend wordt vaak gelanceerd door de haute couture, op de catwalk, waar extreme kleding vaak getoond wordt aan de wereld. Kleding die een statement maakt, kleding die een verhaal vertelt. Op zich schitterend en helemaal niets mis mee. 

Maar wat er daarna gebeurd is wel jammer: Er wordt een lat gelegd, de media maakt er een hype van, en iedereen die er gevoelig voor is wil mee doen aan deze hype. 
Gevolg: Er wordt nieuwe kleding gekocht, want uiteraard wordt dit meteen door andere modeketens overgenomen en geproduceerd, want men weet dat het publiek dit wil.

Dat brengt me meteen bij het volgende punt:

De eerste willen zijn
De gehele fast fashion industrie volgen de trends op de voet, omdat ze de allereerste willen zijn met een collectie volgens de nieuwste trends. Zo kunnen zij het eerste hun publiek behagen, en de eerste verkopen maken, nog voordat hun concurrent deze trend in de etalage heeft hangen.

Daarin zie je ook weer terug komen dat het volledig economisch gedreven is, om zo snel mogelijk een zo groot mogelijke omzet te draaien. Het gaat niet om kwaliteit, het gaat om snelheid en kwantiteit. 

En er is nog een andere reden waarom je snel zou willen zijn. Om die omzet te behouden, moet je snel en flexibel zijn, zodat je ook weer snel mee kan met de volgende trend, want de trends wisselen zich tegenwoordig in rap tempo af. Dat lijkt misschien niet zo, maar de collecties in de winkel volgen elkaar steeds sneller op, juist om jou als klant nog meer keuzes te geven en nog meer in te spelen op jouw kooplust en het “erbij willen horen” virus.

Steeds meer collecties
En daarmee komen we ook aan bij het laatste punt. De collecties, die inmiddels al lang de seizoenen niet meer volgen, maar die zich veel sneller achter elkaar opvolgen.
Waar het vroeger nog logisch was dat je bij de seizoenswisseling je kledingkast weer eens moest updaten, omdat er kledingstukken waren die niet meer fijn droegen of simpelweg versleten waren, kan je nu bijna elke maand wel gaan shoppen voor de nieuwe look.

Waar er vroeger 4 collecties per jaar waren, is het nu inmiddels uitgebreid naar zo’n 12 tot 16 collecties per jaar. Dat is gewoon meer dan elke maand een nieuwe collectie!! 

Zeg nou eerlijk: dat is toch nergens voor nodig? 

Het tegengeluid: De Slow Fashion Beweging

Gelukkig is er ook een andere vorm van mode aan het ontstaan, een tegengeluid van de Fast Fashion Industrie: de Slow Fashion Beweging.

Ook Relax ‘m Mode is daar een grote voorstander van, en ik neem je dan ook graag even mee in de cyclus van de Slow Fashion, en waarom dit andere geluid een duurzamer geluid is.

De eerste stap van de Fast Fashion Cyclus was het produceren van kleding, waarna het pas verkocht werd. Gevolg hiervan: er is een overproductie van kleding, en veel nog gloednieuwe kleding beland vaak al op de afvalstapel, nog voordat het doel van de kleding bereikt is: het dragen ervan.

De Slow Fashion Cyclus draait dit dan ook om: Eerst verkopen, dan pas produceren. 
Op deze manier ontstaat er geen overproductie, wordt er alleen gemaakt wat ook daadwerkelijk verkocht is.

En eigenlijk is dit helemaal niet vreemd: denk maar eens aan hoe het vroeger ging. Dan ging je naar de kleermaker, liet je jezelf opmeten en werd er een mooie jurk voor je gemaakt.

Deze kleding werd vaak “Zondagse kleding” genoemd: er werd zuinig mee omgegaan en werd alleen gedragen tijdens belangrijke evenementen.

Nu wil de Slow Fashion Industrie niet zeggen dat we terug moeten naar die tijd, maar wel naar de aandacht die aan kleding werd gegeven.
Kies voor kwaliteit, denk goed na waarvoor je het kledingstuk koopt en verzorg het kledingstuk goed, zodat je er lang en veel plezier van kan hebben.

En recyclen dan? Is dat de toekomst?

Een ander aspect wat gelukkig steeds meer aandacht krijgt is het recyclen van kleding, naast de opbloeiende markt van 2e hands kleding. Dat is een super mooie ontwikkeling, om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe kleding gemaakt hoeft te worden, op het moment dat jij kleding niet meer draagt. Het krijgt een tweede leven.

De recycling van kleding staat op sommige aspecten nog in de kinderschoenen. Er zijn steeds meer initiatieven om versleten kleding op een bepaalde manier een tweede leven te geven. Dit gebeurd door de stoffen te verwerken tot andere producten, zoals het mooie initiatief van Drop & Loop doet.

Maar ook plastic grondstoffen worden steeds vaker gerecycled, zoals polyester, maar ook petflessen. Een mooie ontwikkeling, zeker vele malen mooier dan nieuwe kleding produceren van synthetische materialen. Maar ook hier is nog een grote winst te behalen: op dit moment wordt er vaker gekozen voor een stof met slechts 30% gerecycled materiaal, in plaats van 100% gerecyclede stoffen. Dit is vaak een economische afweging.

Wil jij met jouw kledingkast helpen aan een duurzamere wereld? Let dan op de volgende punten:

1. Koop echt alleen kleding die je nodig hebt
2. Kies voor kleding gemaakt uit duurzame materialen (gerecycled of duurzaam geproduceerd)
3. Kies voor kwaliteit over kwantiteit, en investeer daarin.
4. Haal het maximale uit je kledingkast met minder kleding, zoals het houden van een capsule garderobe.

Wat doet Relax 'm Mode?

Tot en met 2022 heb ik Slow Fashion aangeboden in de vorm van op maat gemaakte kleding, speciaal voor jou.

Hier ben ik echter mee gestopt, omdat ik dit niet kan combineren met de andere taken die ik binnen mijn gezin en leven heb. 

Maar dat betekend niet dat ik niets meer voor jou kan betekenen. Want een belangrijk element van een duurzame garderobe is dat je hier bewust mee om gaat. Zo weet je wat je hebt liggen in je kast, wat bij jou past en neem je op een duurzame manier afscheid van kleding die niet meer (bij je) past.

Hiervoor het ik een handig stappenplan geschreven, waarin ik jou begeleid om overzicht te krijgen in jouw kledingkast en hier op een duurzame manier mee om te gaan.

Klik op onderstaande button voor meer informatie over het stappenplan!

 

7 reacties

  1. Ikzelf volg echt niet wat er in de mode is. Ik draag het liefst kleding die comfortabel zitten en me een goed gevoel geven. Ik heb ook geen nood om elke 5 minuten te gaan shoppen voor nieuwe spullen. Ik heb best wat bijgeleerd door het lezen van je artikel.

  2. Wat fijn dat je de verschillende labels even in de kijker zet, ik had er nog niet zo van gehoord.
    Ikzelf volg echt niet de mode. Ik draag gewoon wat ik mooi vind. Ook koop ik veel van mijn kleding tweedehands.
    Kleding die ik niet meer aandoe, geef ik weg aan een weggeefgroep in de buurt die op zijn beurt mijn kleding gratis verloot aan mensen die het nodig hebben. Ik hou niet van ‘ik moet steeds met het nieuwste kunnen showen’ en ook al niet van de weggooi gewoontes. Ik ben duurzaam op mijn manier en kleding op zich verdient gewoon meer respect.

  3. Echt top dat jij hier aandacht aan besteedt. Ik heb een paar jaar terug een docu gezien over fast fashion en dat was echt shocking. Hier in Servië is er nog maar weinig aandacht voor. Dat vind ik best wel lastig, maar probeer wel om er zo goed mogelijk mee om te gaan en in ieder geval geen onnodige kleding te kopen.

    1. Hey Angie,

      Dankjewel voor je reactie.
      Ik denk dat nog lang niet iedereen zich bewust is van wat er in de kledingindustrie allemaal gebeurd, en daar informeer ik graag over.
      Er zijn inderdaad lang niet altijd voldoende keuzes binnen de duurzame branche, dat merk ik met stoffen ook, maar al zuinig met je kleding om gaan en niet onnodig veel kleding kopen of maken helpt daar ontzettend bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share