De afgelopen weken sprak ik regelmatig dames over de broeken die zij dragen, en of ze daarvoor een bewuste keuze maken, of dat ze ze dragen vanuit gewoonte.
En daar valt me iets bij op: Veel vrouwen dragen kleding vooral vanuit gewoonte, dragen al jarenlang dezelfde kleding, en zijn zich er eigenlijk niet bewust van wat dit doet voor hun figuur, en of die broek wel bij hen past.
Uiteraard is hier niets mis mee, sterker nog, als jij je er comfortabel bij voelt, dan ben ik echt niet diegene die je ineens verbied dat je die broeken niet meer mag dragen.
Maar wat ik wel merkte: ik merk dat deze dames nieuwsgierig zijn naar het dragen van andere broeken, maar vanuit onzekerheid en onbekendheid deze stap niet durven te zetten.
En dat is de reden dat ik ervoor heb gekozen om deze blog te schrijven. Want als jij ook nieuwsgierig bent naar welke broek eigenlijk het beste bij jouw lichaam past, dan zou ik zeggen: Lees vooral verder.
Want in deze blog ga ik jou niet alleen vertellen welke broeken er bij jouw lichaam passen, maar ik vertel je ook op welke details je kan letten bij het kiezen van jouw broek!
Om te bepalen welke broek er bij jouw lichaam past, is het natuurlijk handig om te weten hoe jouw lichaam is gebouwd. Of met andere woorden; hoe de verhouding van jouw lichaam is, welke vorm jouw lichaam heeft.
Deze lichaamsvorm is een belangrijke basis, om te bepalen welke kleding het beste bij je past, en dat geldt uiteraard ook voor broeken. Met broeken kan je namelijk meer of minder volume geven aan je onderlichaam, en dat is handig als je je lichaam in balans wil kleden.
In balans kleden? Wat is dat nu voor vage term hoor ik je denken. En dat begrijp ik, want dat is exact wat ik dacht toen ik er voor het eerst over las. Maar ik zal je kort even meenemen, waarom dit nu juist zo belangrijk is.
Als je naar het vrouwenlichaam kijkt, dat zijn er eigenlijk 3 opvallende kenmerken die ons vrouw maken: Borsten, een smalle taille en volle billen/brede heupen. Wil je dit in balans kleden, dan is de basis dat je borstomvang en je heupomvang (de omtrek van je borsten en heupen) gelijk is, en dat je taille kleiner is, in de ideale zin meer dan 25% kleiner. Dan ben je “in balans”.
En nu kan ik je meteen vertellen: dat is lang niet zo bij alle vrouwen, en dat is gelukkig helemaal niet erg, want met kleding kan je die verhoudingen vrij eenvoudig veranderen ;).
Maar goed, nu je snapt waarom het weten van je lichaamsvorm belangrijk is, snap je ook wat de eerste stap is; je lichaamsvorm bepalen. Misschien heb je dit al eens eerder gedaan en weet je welke vorm jouw lichaam heeft. Mocht je dit nog niet eerder hebben gedaan, geen probleem: ik heb hier een gratis e-book voor geschreven, die je hier kan downloaden, zodat je daar meteen mee aan de slag kan gaan!
Buiten de vorm van je lichaam, is er nog iets anders dat je benen kan kenmerken; namelijk de lengte van je benen!
Want net als de vorm van je lichaam is ook de lengte van je benen voor iedere vrouw uniek, ook al ben je klein, dan nog kan je in verhouding lange benen hebben.
Ik zal je hier kort uitleggen hoe je kan bepalen of je lange of korte benen hebt. Verder in de blog geef ik je wat tips waar je dan op kan letten met het kiezen van broeken.
Allereerst gaan we je binnenbeen lengte bepalen. Dit is de afstand tussen je kruis tot aan de grond (als je op blote voeten staat). Deze lengte been je langs de binnenkant van je been.
Als je kijkt naar de gemiddelde lengte voor een vrouw, gaan we in dit geval even uit van een lichaamslengte van 1.72m. De gemiddelde lengte van je benen is dan 82 cm.
Nu wordt het dus een eenvoudig rekensommetje: Per 2 cm dat je langer of korter bent, zal de gemiddelde beenlengte 1 cm langer of korter zijn. Ik zal meteen een voorbeeld delen:
Ik ben 1.60m lang, dat is 12 cm korter dan de gemiddelde lengte van 1.72m. Heb ik een gemiddelde lengte benen, dan zou mijn binnenbeen lengte 82 – 6 (12/2) = 76 cm moeten zijn.
Mijn binnenbeen lengte is echter langer, die is namelijk 80 cm. Ik heb dus in verhouding langere benen dan gemiddeld. Dit betekent ook dat mijn bovenlichaam dus korter is dan gemiddeld.
Nu weet je welke vorm jouw lichaam heeft èn weet je of je benen lang of kort zijn of een gemiddelde lengte hebben. Dan gaan we nu naar de broek kijken ;).
Als ik in de basis een broek omschrijf is het eigenlijk het meest eenvoudige om te zeggen dat ie 2 broekspijpen, waar je benen inzitten. Maar er zijn meer kenmerken waar je rekening mee kunt houden bij een lange broeken;
Heb je volle heupen, dan is vaak je onderlichaam al in balans, en zal je meestal je heupen niet extra willen benadrukken. Ik zeg meestal, omdat er een uitzondering is, en die zal ik zo toelichten :).
Maar eerst terug naar jouw volle heupen. In de basis wil je je heupen niet extra benadrukken, en dat kan je met kleding eenvoudig doen, door de kleding te laten aansluiten rondom je heupen.
Zorg daarnaast dat er niet teveel details rond je heupen zijn, zoals zakken, plooien, of andere “frutsels”. Deze details trekken de aandacht juist naar je heupen en laten ze meer opvallen, waardoor ze uit balans kunnen raken ten opzichte van je bovenlichaam.
Als ik dit vertaal naar de verschillende broeken die je hebt, kom je tot het volgende overzicht:
Zoals ik net al had beschreven zijn er altijd uitzonderingen. En de basis van deze uitzondering is als je geen duidelijke taille hebt.
Dus heb je wel brede heupen, maar geen duidelijke taille, dan val je in de lichaamsvorm rechthoek. Om dan toch balans in je lichaam te creëren is het van belang je taille te definiëren, dat kan je doen door getailleerde kleding te dragen, maar ook door extra volume toe te voegen aan je heupen.
Een kleine toevoeging: als je smalle heupen hebt kan je ook geen duidelijke taille hebben, denk hierbij aan de lichaamsvormen appel en omgekeerde driehoek. Daar sta ik bij stil bij het volgende kopje: smalle heupen.
In dit geval kan je dus ook kiezen voor details rond je heupen of een broek met wijdere pijpen dan al vanaf de taille recht naar beneden lopen. Het enige waar je terughoudend in mag zijn, zijn plooien. Plooien geven onbedoeld vaak ook volume rond je taille, en dat is juist een plek waar je geen volume wil, dus zorg er echt voor dat je alleen volume geeft aan je heupen of benen.
Let daarnaast ook op hoe hoog je een broek in je taille draagt. Bij een rechthoekige lichaamsvorm is het beter de broek niet te hoog in de taille te dragen, omdat dit de rechte vorm van je lichaam alleen maar meer benadrukt. Vind je dit wel fijn? Draag er dan een shirtje overheen in plaats van in. Later in deze blog zal ik ook nog kort toelichten hoe je beenlengte hier nog invloed op heeft.
Als je smalle heupen hebt , dan wil je juist volume creëren rond je heupen en benen. Je voelt hem al aankomen, dan kies je eerder voor een broek met wijdere pijpen, denk hierbij aan pijpen die al vanaf het begin van je heupen recht of zelfs iets wijd naar beneden lopen. Maar ook een culotte is een prima keuze. Deze “broekrok” heeft hele wijde pijpen, waardoor het een soort rok lijkt als je met je benen naast elkaar staat.
Bij deze smalle heupen wil je juist wat meer details rond je heupen, een ideale manier hiervoor is om voor achterzakken te kiezen, misschien zelfs wel in een opvallendere kleur.
Toch is dit model niet het enige model dat je kan dragen. Ook een broek met rechte pijpen is een prima alternatief. Laat deze pijpen dan wel wat hoger al starten met recht lopen en niet pas vanaf de knie, dan geeft de rechte pijp onder de knie wat minder volume, waardoor het je onderlichaam nog steed smal doet laten lijken.
Een ander alternatief voor meer volume rond je onderlichaam is de flared pants. dan kan je wel de broek tot aan de knie aansluitend laten lopen, omdat je daarna meer volume toevoegt aan je onderlichaam door het onderste deel van de pijp wijder uit te laten lopen.
Ook een broek met een rechte pijp en strakke boord aan de onderzijde van de broekspijp zorgt voor extra volume van je onderlichaam en kan je ook prima voor kiezen!
Volg je het nog allemaal? Nog even volhouden, want we zijn er bijna 😉
Je ziet dat we tot nu toe 3 variaties hebben gehad; brede heupen, smalle heupen en een niet duidelijke taille. Maar je onderlichaam heeft nog meer varianten, want aan het begin van de blog heb ik natuurlijk met jou stilgestaan bij de lengte van jouw benen. En ook daar kan je weer rekening mee houden als je kiest voor een broek.
Ik begin met de lange benen. Lange benen voelt voor vele dames als een schoonheidsideaal, en lijkt daarom makkelijk te kleden, maar is dat ook zo? Want zoals eerder aangegeven, heb je langere benen dan gemiddeld, dan heb je ook vaak een korter bovenlichaam. Dat is ook meteen de reden dat ik je adviseer geen broeken te dragen met een hoge taille, waar je je shirt instopt. Hierdoor accentueer je namelijk niet alleen je lange benen, maar ook je korte bovenlichaam, en raakt je lichaamsverhouding nog meer uit balans.
Kies dan liever voor een broek met een lagere of normale taille. Of zorg ervoor dat je je shirt erover draagt, zodat je bovenlichaam toch meer in balans komt met de lengte van je benen. Daarnaast kan je nog met een aantal andere zaken rekening houden als je lange benen hebt;
Je kan je voorstellen dat de het advies voor korte benen ongeveer het tegenovergestelde zal zijn van het advies als je lange benen hebt.
En dat klopt ;). Daarbij klinkt het misschien niet leuk om korte benen te hebben, maar eigenlijk kan je je hiermee ook super leuk kleden!
Denk bijvoorbeeld alvast maar eens aan een heerlijke high waisted broek! Vooral een flared pants , of rechte broek met een hoge taille en daar dan een shirtje (deels) in, staat dan super leuk! Zowel de hoge taille verlengt je benen optisch, als ook het model van de flared pants. Want doordat je een aansluitende broek draagt, worden je benen optisch nóg langer ;).
Een andere hint die ik je meteen kan meegeven zijn streepjes! Dit kan je natuurlijk in het motief van de stof terug laten komen, maar ook een leuke corduroy stof heeft al een iets verlengender effect!
Zorg er wel voor dat je de streepjes verticaal laat lopen, dus van boven naar beneden, dan geeft het het juiste resultaat.
Zo, dat was een heleboel informatie. En ik kan me voorstellen dat je na het lezen van al die informatie nog even moet puzzelen wat dat nu precies voor jou betekent.
Want het is nogal wat waar je rekening mee kan houden, wel of geen brede heupen, wel of geen duidelijke taille, korte benen of juist lange benen, en dan is er ook nog eens keuze in kleur, stof en print.
Wat ik je vooral kan aanbevelen is dingen te gaan proberen! Gebruik de informatie uit deze blog als startpunt van jouw zoektocht naar jouw ideale broek. Het is niet voor niets een bekend gezegde: “Al doende leert men”.
En natuurlijk begrijp ik dat je niet alleen maar broeken in jouw kast hebt liggen, er liggen vast ook nog de nodige shirtjes, vestjes, truien, jurken, rokken en ga zo maar door. Ook voor die kledingstukken heb ik tips verzameld, die jij kan gebruiken om jouw hele garderobe bij jou te laten aansluiten!
Deze tips staan allemaal verzameld in de Herfstgids, een digitale gids die jou precies verteld waar je allemaal op kan letten bij jouw lichaamsvorm. Klik op onderstaande button om daar mee aan de slag te gaan!
2 reacties
Dit moet ik later echt nog eens rustig nalezen, want ik koop altijd ook maar broeken waarvan ik denk dat ze staan en die lijken op de broeken die ik altijd koop. Dank voor alle waardevolle tips!
Wat fijn dat je aan de slag gaat met de tips! Ik ben benieuwd naar welke andere keuze je gaat maken 🥰