Stijlvolle aansluitende damesjurk

Toen ik een aantal weken geleden hoorde dat een van mijn favoriete designers van naaipatronen een nieuw ontwerp voor een damesjurk wilde testen, stond ik meteen vooraan! Niet alleen omdat ik dol ben op haar patronen, maar vooral omdat ik dit model jurk ideaal vind voor mijn lichaamsvorm!

Het gaat om de aansluitende damesjurk “Amicis”, die eerder door Sofilantjes al was uitgebracht voor meisjes.

De jurk bestaat uit een geheel, en heeft dus geen naad rond de taille. Daardoor loop de voorkant en achterkant in een geheel van de hals tot aan de zoom (onderkant jurk) door. Wèl heeft deze jurk een achterpand die uit 2 delen bestaat, zodat de jurk ook in de rug (vooral als deze iets hol zou zijn) mooi aansluit.

De jurk heeft een ronde hals, die iets dieper is. Ik vind dit fijn omdat dit mijn vollere borst breekt en mijn decolleté wat meer laat zien.

Voor de mouwen heb je een keuze uit 3 lengtes. Ik heb (in de hoop dat we snel warm weer krijgen!) gekozen voor korte mouwen. 
Maar ook halflange en lange mouwen zijn mogelijk. De mouwen worden alledrie afgewerkt met een mouwboord. Voor de korte mouw is dit een smalle boord, en voor de halflange en lange mouw is dit een wat breder mouwboord.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor een paneelstof om deze jurk van te maken. Een paneel stof is een grote lap stof (in dit geval 1.40m breed en 1.50 hoog), waar 1 afbeelding op staat, dus geen herhalingen van afbeeldingen, zoals bij de meeste stoffen met een print het geval is.

Ik hou zelf erg veel van donkere kleuren zoals zwart en grijs, en vond de combinatie met het blauw en lichtgrijs hier mooi in naar voren komen. Daarnaast heb ik de zwarte kleur van de stof terug laten komen in de boorden, zowel bij de halsboord als bij de mouwboorden.

Het Patroon “Amicis” is trouwens niet alleen in deze jurklengte uitgekomen, maar in 4 verschillende lengtes! Je kan kiezen tussen de top lengte, tuniek lengte, jurk lengte (zoals deze) en de midi lengte, een jurk tot op de kuiten, met een of twee zijsplit(ten).

Deze jurk heb ik overigens tijdens de testfase van dit naaipatroon op mijn eigen maten gemaakt En dat is voor mij altijd wel even een werkje, omdat mijn lichaam nu eenmaal niet in een standaard maat past.

Voor het aanpassen van het patroon heb ik mijn lichaam op 5 verschillende plekken opgemeten; boven de borst onder de oksels door (dit is de bovenborst omvang), over het breedste deel van de borst (borstomvang), het smalste deel van je buik (tailleomvang), omvang ter hoogte van de start van het heupbot (hoge heupomvang) en rond het breedste deel van je heupen (heupomvang). Op basis van deze 5 maten ben ik het patroon gaan aanpassen.

Omdat mijn bovenborstomvang vrij klein is (maat 40), maar mijn borstomvang vrij groot is (maat 44), heb ik hievoor een FBA (Full Bust Adjustment) nodig. Dit is een aanpassing die je kan doen als je een volle borst hebt.
Daarnaast valt mijn taille in maat 48 en mijn hoge heup en heup vallen in maat 46, dus ook op die lijnen moest ik het patroon aanpassen.

Zo zie je maar dat 1 vrouwenlichaam dus met gemak in 4 verschillende maten past ;). Voor de lengte heb ik hem overigens niet aangepast, maar dat zou wel mogen, mocht je de jurk iets korter wensen.

Denk jij nu, wat een super gave jurk, die wil ik ook wel! Dan kan ik je geruststellen, want dat kan! Tenminste, als je handig bent achter een naaimachine.

Dit geweldige patroon is namelijk aan te schaffen op de site van Sofilantjes, door gebruik te maken van onderstaande link. 

Heb je vragen over deze jurk of het patroon, laat dan gerust een berichtje hieronder achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share