Een Fortuinlijke Sweater voor Kinderen

et nadeel van handgemaakte kleding voor je kinderen? Als ze eruit groeien, kost het je wat meer tijd om nieuwe kleding te maken ;).

Want ja, laten we eerlijk zijn: kleding kopen kan je in een paar minuten doen vanachter je schermpje, maar kleding maken, dat is een heel ander verhaal. Maar om nou niet meteen dat hele verhaal hier te delen, wel even het resultaat hiervan:

Mijn oudste zoon Xem (8) had nog maar weinig kleding die goed past, en het was dus hoognodig tijd om wat nieuws te maken. Samen met hem dook ik mijn stoffenkast in toen ik hoorde dat ik het nieuwste patroon van Sofilantjes mocht testen!

Je ziet hem hier naast al staan: De Fortuna Sweater. Een super leuke sweater, en nog een duurzame versie ook: je kan er namelijk ideaal je reststoffen voor gebruiken :D.

In deze blog laat ik je zien welke versies er zijn, welke versies ik heb gemaakt en wat ik moest aanpassen om hem goed passend te maken!

Mama, ik wil deze trui niet meer uitdoen!

WhatsApp Image 2021-11-21 at 15.20.04

De Fortuna Sweater heeft verschillende opties, zowel voor het voor en achterpand als voor de mouwen, en ik zal ze hieronder even kort toelichten:

  •  Het voorpand bestaat in beide versies uit een smallere reep stof die van boven naar beneden smaller wordt. Bij versie A heeft het voorpand en het achterpand een zijnaad. In deze zijnaad kan je zakken toevoegen aan je trui.
  • Bij versie B vervalt de zijnaad en sluiten deze “zijpanden” aan de achterkant, waardoor er een naad op het achterpand ontstaat. Deze naad zit niet in het midden van het achterpand, wat een speels effect geeft
  • Ook voor de mouwen zijn er 2 mogelijkheden, waarbij versie A een mouw is uit een en dezelfde stof. 
  • Versie B voor de mouwen is een mouw met een colorblock. Het middelste deel van de mouw is net als bij het voorpand een smallere strook stof die naar beneden toe smaller wordt. Aan beide zijdes van de mouw heb je dan nog een strook stof om de mouw compleet te maken.
Hier zie je dan ook mijn versie van de Fortuna Sweater. De versie B, zonder zakken en dus ook met een colorblock mouw. De ideale versie voor stof resten, omdat je van de stof met print niet veel stof nodig hebt, om er toch een unieke sweater mee te maken!

Een ideale sweater voor stofresten met een speels karakter

Ik heb al veel verteld over het voorpand en de mouwen. Maar ook op de achterzijde vind je nog een leuk detail!

De bovenzijde van de sweater heeft namelijk een achterpas. Dit is een strook stof ter hoogte van de schouders, die het achterpand in 2 of 3 delen verdeelt. In het geval van optie B zie je dat het achterpand uit 3 delen bestaat, het bovenste deel in de stof met print en het onderste deel uit 2 effen zwarte stoffen, met een naad links van het midden.

En als je dan zo’n gave trui mag maken, dan blijft het er vaak niet bij 1 ;). Daarom heb ik er nog een gemaakt, dit keer in vrolijke kleuren!

 

Voor deze sweater heb ik gekozen voor een leuk winters stofje; gemaakt tijdens ons weekendje Zuid Limburg, toen de kinderen een proefles skiën hebben gekregen van ons in Snowworld. Hoe toepasselijk is deze stof dan!

Deze French Terry stof heeft blauwe, witte en oranje elementen die ik terug wilde laten komen in de boorden en als effen stof. Na lang twijfelen over hoe de kleuren te verdelen, heb ik er uiteindelijk voor gekozen om alleen de boorden in het oranje te doen, en de overige delen in deze blauwe “Water by Night” French Terry. 

Deze keuze heb ik gemaakt, omdat ik het anders te veel oranje vond worden, en gelukkig was zoonlief het helemaal met me eens ;). 

Beide sweaters zijn gemaakt in maat 122, verlengd naar maat 134. Qua omvang past hij daardoor mooi bij zijn slanke postuur, terwijl hij echt nog wel wat baggy valt, zoals en trui hoort te vallen. 
De lengte is nu op de groei gemaakt, waardoor hij net over zijn billen valt. 

Dit is een keuze die je kan maken natuurlijk, maar ik maak de sweaters graag voor 2 seizoenen, zodat hij er volgend jaar ook nog goed in past.

Ik heb zowel het voor en achterpand, als de mouwen verlengd met om de sweater voldoende lengte te geven. De panden heb ik met 4,5 cm verlengd en de mouwen met ongeveer 2 cm. 


Ik wil ook zo’n sweater!

Ben jij net als ik ook super handig achter een naaimachine? Dan kan ik je absoluut aanraden met het patroon van Sofilantjes aan de slag te gaan!

Klik op onderstaande button om doorverwezen te worden naar de website van Sofilantjes en ga aan de slag met de Fortuna Sweater. Let op! Het patroon is in de sale t/m 23 november 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share