Een Stijlvol Avontuur: Op Reis naar Jouw Unieke Kledingidentiteit

Iedereen heeft een unieke persoonlijkheid, en jouw kleding kan een krachtig middel zijn om deze persoonlijkheid tot uiting te brengen.

Als je kleding draagt die precies bij jou past verhoogt dat je zelfvertrouwen, geeft je een positieve uitstraling, maar de reis daar naartoe zorgt er ook voor dat je jezelf nog beter leert kennen.

Maar hoe ontdek je jouw eigen kledingidentiteit? Hoe vind je die persoonlijke stijl die jou laat stralen en je zelfverzekerd doet voelen?

In deze blog deel ik 7 tips en adviezen over hoe je jouw kledingidentiteit kunt ontdekken en kledingstukken kunt vinden die echt bij jou passen.

1. Doe inspiratie op:

Begin met het verzamelen van inspiratie om een idee te krijgen van wat je aanspreekt. 

Blader door modeblogs, tijdschriften, Instagram-accounts en Pinterest borden om verschillende stijlen te ontdekken. Maak een moodboard of bewaar afbeeldingen van outfits die je inspireren. Dit helpt je om een basis te leggen voor jouw persoonlijke stijl.

Hierbij wil ik wel aangeven, let erop dat het je inspireert en laat je niet meenemen in het perfecte plaatje. Een van de grote nadelen van de huidige modewereld is dat er een onrealistisch beeld wordt geschetst van het vrouwelijk lichaam. Laat je daarom niet afleiding door hoe slank of vol iemand is, maar kijk echt naar de stijl van de kleding die gedragen wordt en die je aanspreekt.

2. Reflecteer op jezelf

Neem de tijd om na te denken over wie je bent, wat je leuk vindt en wat je wilt uitstralen. Denk na over je persoonlijkheid, je interesses, je levensstijl en de gelegenheden waarvoor je kleding nodig hebt.

Welke kleding past bij jou en de boodschap die je jouw omgeving wil meegeven. Ben je een kleurrijk en positief persoon, of ben je juist meer op de achtergrond en kijk je eerst de kat uit de boom? 

Al deze informatie zal je handvatten geven om je kledingstijl beter af te stemmen op wie je daadwerkelijk bent.

3. Experimenteer met je kleding

Om je kledingidentiteit te ontdekken, zal je ook moeten proberen en experimenteren met kleding. Want het alleen zien en denken aan kleding, weet je nog steeds niet hoe die kleding je staat, maar ook: hoe jij je voelt in die kleding.

Probeer verschillende stijlen, kleuren, patronen en texturen uit. Wees niet bang om buiten je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Ga winkelen met een open geest en probeer kledingstukken die je normaal gesproken niet zou dragen. Dit proces van experimenteren zal je helpen om te ontdekken wat wel en niet bij jou past.

Zo heb ik al eens ervaren dat ik een shirtje voor mezelf heb gemaakt met mouwen die ik eigenlijk nooit droeg, de vlindermouw. Ik vond het een groot vreemd ding, en twijfelde vooraf ontzettend of het wel iets voor mij zou zijn.

Geloof het of niet: inmiddels liggen er 3 shirtjes en 1 jurk in mijn kast met die bewuste vlindermouw. Ik voel me er vrij en vrolijk in, het geeft me een wat minder stijve uitstraling en het past ook nog eens prima bij mijn lichaam. Zo zie je maar wat experimenteren je op kan leveren ;).

4. Ken je Lichaamsvorm

Het is belangrijk om te begrijpen welke kleding het beste past bij jouw lichaamsvorm. Leer de sterke punten van je lichaam kennen en accentueer ze met de juiste kleding en modellen.

Experimenteer met verschillende pasvormen om te ontdekken welke vormen jouw figuur het beste flatteren. Dit zal je helpen om kledingstukken te vinden die je zelfverzekerd laten voelen en je natuurlijke schoonheid benadrukken.

Heb je geen idee wat je lichaamsvorm is? Dan help ik je graag op pad! Toen ik begon met mijn zoektocht naar passende kleding, kwam ik er al snel achter dat ik een heel verkeerd beeld had van mijn lichaamsvorm. Niet alleen dat, ik merkte toen ik het eenmaal wist, dat het een super handig hulpmiddel is, om vooraf al te bepalen welke kleding me wel of niet zou staan.

Ga aan de slag met mijn gratis e-book: “Ontdek je Lichaamsvorm” om meteen aan de slag te gaan met die belangrijke basis voor een passende garderobe.

Een getekend figuur kijkt naar zichzelf in de spiegel en ziet daar 3 verschillende lichaamsvormen, de zandloper, peer en appel.

5. Ga op ontdekkingstocht

Maak van het experimenteren met kleding echt een ontdekkingstocht. Zie het als een reis waarin jij steeds beter weet en kan aanvoelen welke kleding er bij jou past. Verken verschillende winkels, merken en designers om te ontdekken welke bij jouw stijl en budget passen.

Neem de tijd om te passen en te voelen hoe kledingstukken bij jou zitten. Let op details zoals de materialen waar de stof van is gemaakt, de afwerking en kwaliteit. Maar ook de pasvorm van kleding is in elke winkel weer anders. Het zal je vast al wel eens opgevallen zijn dat maat 40 in elke winkel anders is..

Let daarnaast ook op wat jij als persoon belangrijk vind en neem dat mee in je zoektocht naar passende kleding. Denk hier bijvoorbeeld aan de duurzaamheid van kleding. En let daarbij niet alleen op de materialen die gebruikt zijn voor de kleding, maar ook de werkomstandigheden en locatie waar de kleding wordt gemaakt. 

Het vinden van jouw favoriete winkels en merken zal het gemakkelijker maken om kleding te vinden die jouw persoonlijke stijl weerspiegelt. 

En heb je moeite om passende kleding in de winkel te vinden, dan kan ik je van harte aanraden om je eens te verdiepen in het maken van kleding met een naaimachine. Ik doe dit inmiddels bijna 6 voor mezelf en al 7 jaar voor mijn kinderen, en dat voelt echt als een verademing! Zo kan ik precies maken wat bij mij past en wordt ik niet gelimiteerd door maten, kleuren en stijlen die in de winkels te vinden zijn.

Linda

6. Accesoires en details

Accessoires kunnen een geweldige manier zijn om je persoonlijke stijl te versterken. 

Experimenteer met verschillende accessoires zoals sieraden, tassen, schoenen en hoeden. Let ook op de details in je kleding, zoals prints, knopen, ritsen en texturen. 

Deze kleine elementen kunnen een groot verschil maken in het creëren van een unieke en persoonlijke look.

Zo houd ik van donkere kleding, maar speel ik wel met structuur in mijn kleding, zoals een rib of een ander patroon. In de zomer kies ik dan juist voor een donkere ondergrond met felle kleuren, om ook dat zomerse gevoel te omarmen binnen mijn eigen stijl.

Een ander element waar je aan kan denken zijn je schoenen. Zo draag ik altijd een hakje,  zowel in de zomer onder mijn sandaaltje als in de winter onder mijn enkellaarsjes. Ik krijg dan ook regelmatig de opmerking: ik wist dat je er aan kwam, want ik hoorde het aan de hakjes waar je op loopt ;).

7. Vertrouw op je gevoel

Bij het ontdekken van jouw kledingidentiteit is het belangrijk om te vertrouwen op je eigen gevoel en intuïtie. Laat je niet te veel leiden door trends of de mening van anderen. Luister naar jezelf en draag waar jij je goed in voelt. Op die manier zal je kleding een weerspiegeling zijn van jouw ware zelf.

Hoewel dit makkelijker klinkt dan het is, is het wel een belangrijk onderdeel van jouw kledingidentiteit. Ik heb mezelf al regelmatig laten verleiden door anderen waar ik mee aan het shoppen was, of een verkoopster, om iets mee naar huis te nemen dat niet voelde als mij. Dit is dan ook meteen de uitdaging in het experimenteren. Probeer het zeker uit, maar ga ook na: is dit echt iets voor mij, of past dit eigenlijk beter bij degene die zegt dat dit me geweldig staat?

Hulp nodig bij de eerste stap?

Het ontdekken van jouw kledingidentiteit is een persoonlijke reis die tijd en experimenteren vergt. Gebruik inspiratie, reflectie en het spelen met kleding om jouw persoonlijke stijl te vinden. Wees niet bang om jezelf uit te drukken en wees trouw aan wie je bent. Kleding is een krachtig middel om jezelf te laten zien aan de wereld. Dus omarm je eigenheid en laat jouw persoonlijke stijl stralen!

Toch kan ik me voorstellen dat je wel wat hulp hiervoor kan gebruiken. Want laten we eerlijk zijn, er is een ontzettend groot aanbod in kleding, zowel online als in de vele winkels. En waar begin je dan?

Toen ik begon aan deze mooie ontdekkingsreis heb ik eerst echt verloren rondgedwaald, totdat ik erachter kwam welke leidraad voor mij fijn was om te gebruiken. En om jou nu niet te lang laten ronddwalen in dit grote kledingdoolhof heb ik al die informatie op papier gezet voor je!

In de zomergids vindt je namelijk inspiratie voor zomerkleding die precies bij jouw lichaamsvorm past. Zo vind je hier tips voor jurkjes, rokjes, topjes, shirtjes en korte broeken. 

Klik op onderstaande button voor meer informatie over de Zomergids!

3 reacties

  1. Echt een inspirerend stuk.

    Ik moet toegeven dat ik door de pandemie en het aan huis werken veel minder aandacht heb voor mijn kleding en de meeste tijd doorbreng in een joggingbroek. En daar komt nog bij dat ik op Curaçao woon waar het vaak wat informeler is. Toch is het zeker zo dat het leuk gekleed zijn, goed is voor je uitstraling!

    1. Dankjewel Tibisay! En ik herken het heel erg de joggingbroek tijdens de pandemie. Ik heb ook in die tijd in vooral comfortabele kleding gewerkt ipv stijlvol en comfortabel want dat kan zeker samen gaan :). Maar merkte ook dat mijn zelfverzekerdheid hier een stuk minder van werd 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share