Zomerse Blouse met Stoere Kraag

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik voor het eerst een BING maakte voor mijn oudste zoon. Een shirtigan, een combinatie van een blouse met een vest, wat een super stoer kledingstuk maakt! Ik was super blij dat ik onderdeel mocht zijn van het test team en ging dan ook vol enthousiasme aan de slag, en 2 stoere BINGs waren het resultaat!

Eigenlijk had ik al meteen vanaf de release van het patroon een idee in mijn hoofd: dit is een ideaal zomer patroon, eindelijk hoef ik niet meer te worstelen met het kraagje op de zomers blousjes, en kon ik er dan eenvoudig een mooie baseball kraag opzetten, zoals een van de opties van de BING is.
Een “probleem”, het patroon van de BING gaat uit van lange mouwen, dus ik voelde al een hack aankomen!

Geen grote hack, maar wel een waar je veel plezier van kan hebben! Ik heb de BING gemaakt met korte mouwen, zodat het de ideale shirtigan is voor de zomer!

Uiteraard startte ik met het uitprinten, knippen en plakken van alle patroondelen. Voor de mouwen koos ik ervoor de voor- en achtermouw aan elkaar te laten en van patroondeel 5 uit te gaan. Dit is ook het makkelijkste om de mouwlengte aan te passen, want je hoeft maar 1 patroondeel aan te passen.

Je start ermee om de mouwlengte van de korte mouw te bepalen. Wat je kan doen is de lengte van de korte mouw van een ander patroon op te meten (bijvoorbeeld van de Rowan Tee), van de oksel tot het einde van de mouw. Let er op of dit patroon ook inclusief naadwaarde (van een zoom) is, en trek dan eventueel 2 cm van de opgemeten waarde af (die tekenen we er later aan).

In mijn geval ging het in maat 122 om een lengte van de mouw van 7,5 cm. Meet in de Bing vanaf de oksel 7,5 cm en teken een lijn die parallel is aan de lijn aan het einde van de mouw (waar normaal gesproken de boord aan zou komen) Dit is de bovenste lijn in onderstaande afbeelding.

Nu je de nieuwe eindlengte van dit patroondeel hebt bepaald is het van belang om er naadwaarde aan toe te voegen. Ik heb ervoor gekozen om de korte mouw met een zoom af te werken, en dus teken ik er 2 cm naadwaarde aan. Als je er een mouwboord aan wil bevestigen, kan je de hoogte van de boord nog aftrekken van de 7,5 cm en moet je er nog 1 cm naadwaarde aan toevoegen.

Voor de 2 cm naadwaarde vouw je het patroon dubbel en teken en knip je de zijkant van de naadwaarde gespiegeld aan de lijn van de mouw, waardoor je naad iets uitloopt en straks mooi in de mouw valt. Daarna knip je het patroondeel af over de onderste lijn.

Dan komt de volgende stap: namelijk de stof snijden. Al snel kwam ik erachter dat ik het patroondeel van de mouwen toch moest splitsen in een voormouw en achtermouw gedeelte, omdat de stof van de mouwen een print heeft. Anders zouden mijn haaien op het voorpand onderste boven zwemmen…

Dus heb ik uiteindelijk het patroondeel doormidden geknipt en er rekening mee gehouden tijdens het snijden van mijn stof dat er langs de kniprand 1 cm naadwaarde toegevoegd moest worden, je hebt immers ruimte nodig om de mouwen weer aan elkaar te stikken.

Heb je een effe stof of een print die ook op zijn kop prima kan, dan hoef je die mouw natuurlijk niet doormidden te knippen 😉.

Vervolgens kan je de shirtigan verder maken, zoals in het patroon beschreven staat. De patroondelen voor de niet rekbare stof, haalde ik uit een katoentje die al lange tijd in mijn kast lag te wachten op het juist project. De druppels op de stof vond ik mooi aansluiten bij de haaien op de rekbare stof die ik gekozen heb voor de mouwen. Voor de borstzakjes heb ik ervoor gekozen de zakjes ook van de haaien stof te maken, en de klepjes van de katoenen stof. Hier kan je lekker mee spelen, en dat doe ik dan ook graag 😉.

Mijn zoontje Xem had de keuze hoe de haaien moesten zwemmen op de borstzakjes, uiteindelijk voor de gezelligste optie gekozen: ze mogen naar elkaar toe zwemmen 😊.

Ik ben super tevreden met deze zomerse Bing, helemaal klaar voor de warmere lente dagen! Ondanks dat het nu nog wat fris is in Nederland, gaat de Bing niet meer uit. Hij draagt hem graag, en stiekem denk ik dat er nog wel eentje bij komt 😉.

Wil jij nu ook zo’n stoere blouse voor jouw zoon of dochter, maar ben jij niet zo handig achter een naaimachine?

Klik op de onderstaande link voor meer informatie over de kinderkleding die ik op maat maak, of stuur me een berichtje via de contactpagina!

Share