De reis van jouw lichaam naar jouw ideale garderobe

Ondanks dat de wereld en de toekomst er voor mij nu heel anders uit ziet als toen ik achter de naaimachine zat om deze set te maken, wil ik je toch meenemen in de reis die ik samen met Leonie heb afgelegd, om deze kledingset voor haar te maken.

Afgelopen April 2022 sprak ik Leonie, die enthousiast is geworden over mijn nieuwste traject: Het Flawless Fits Wardrobe Traject.

Een nieuw traject waarin ik in een half jaar samen met jou aan de slag ga om een passende garderobe te ontwerpen en te maken.

We beginnen hierbij met een aantal uitgangspunten: Je lichaam, Jouw stijl en je comfortzone.

Al snel heb ik op basis van een uitgebreide vragenlijst inzicht op deze punten, en nodig ik Leonie thuis bij me uit, om haar op te meten en ook de eerste voorstellen voor de te maken kleding met haar door te nemen.

Uiteindelijk heeft Leonie gekozen voor 6 kledingstukken op maat, wat toen nog de kleine versie was van het FFW Traject.
2 kledingstukken licht ik er in deze blog graag uit. Ik neem je mee in alle stappen die ik samen met Leonie heb genomen op te komen tot de uiteindelijke kledingstukken.

Flawless Fits Wardrobe traject in 7 stappen
Een getekend figuur kijkt naar zichzelf in de spiegel en ziet daar 3 verschillende lichaamsvormen, de zandloper, peer en appel.

Bepalen van haar lichaamsvorm

Het eerste uitgangspunt is haar lichaamsvorm. Al snel kwamen we tot de conclusie dat ze geen zichtbare taille heeft, en ondanks haar rondingen binnen de lichaamsvorm rechthoek valt.

Naast het kenmerk dat er geen duidelijke taille is, valt op aan de rechthoek, dat de schouders en heupen ongeveer even breed zijn. Hier houden we rekening mee met het kiezen van  de modellen van de kledingstukken.

Wil je zelf graag weten wat jouw lichaamsvorm is en of deze modellen ook bij jou zouden passen? Ga dan aan de slag met mijn gratis e-book “Ontdek je lichaamsvorm”.

Hera Sweater

Ik start eerst met de sweater.

Ik ben op zoek gegaan naar een sweater die de aandacht trekt naar de schouders, zodat je deze optisch breder kan maken, waardoor je de taille smaller laat ogen.

Ik dacht meteen aan een van de variaties van de Hera Sweater, een patroon ontworpen door Bel Etoile en Mijke van SewitCurly.
De kratermouw, een van de 6 verschillende mouwen waar je uit kan kiezen, heeft een horizontale “krater” ter plaatse van de schouders, waardoor de schouders breder en hoekiger ogen, dat geeft extra volume aan je schouders, precies waar ik naar op zoek was.

Een nadeel van de sweater is alleen wel dat deze niet getailleerd is, terwijl dit eigenlijk wel gewenst is bij de lichaamsvorm de rechthoek.

Daar komt de stijl en het comfortniveau van Leonie om de hoek kijken. Hoe voelt zij zich in deze trui en hoe draagt ze truien meestal.

Uiteindelijk besluiten we dat we de trui niet versmallen rond de taille, en iets langer laten met een boord eraan, zodat ze de sweater iets kan blousen.

Zo zie je, het is echt niet alleen je lichaamsvorm dat bepaalt welke kleding goed bij je past, maar het is wel een belangrijk uitgangspunt.

Stofkeuze Hera Sweater

Nu het model helder was, ging ik aan de slag met de stofkeuze.
Tijdens de intake heeft Leonie al laten weten dat ze van kleurige stoffen houdt, en kwamen kleuren als groen, blauw, roze en roest naar voren.

In mijn zoektocht naar een passende stof ben ik allereerst uitgegaan van een wat zwaardere stof, zoals French Terry, Velours of een Sweatstof.

In het voorstel heb ik verschillende kleuren, structuren, prints en stofsoorten aangeboden, waar uiteindelijk de Batik Petrol French Terry uit is gekozen.

Een stof met een mooie diepe kleur groen, die toch niet helemaal effen is, en daarom net wat speelser is dan een effen stof.
Voor de boorden heb ik in overleg gekozen voor een aansluitende kleur bij de French Terry. Alle stoffen komen van Ansje Stoffen.

Leonie's Hera Sweater

Toen de stof en het patroon inmiddels helder waren, kon ik aan de slag!

Ik was alle stoffen voor, zodat de meeste krimp eruit is, en daarna kon ik aan de slag met het op maat maken van het patroon.

In dit geval heb ik het patroon best wat moeten aanpassen, ik wilde de sweater geen hobbezak laten zijn, dus heb ervoor gekozen om de sweater iets aansluitender te maken rond de borst, en hem daarna recht naar beneden te laten vallen.

Doordat hij wat strakker op de borst zit, worden deze vrouwelijke vormen nog wat meer geaccentueerd ipv verhuld, wat weer past bij haar lichaamsvorm. Dit kon ik goed inschatten dankzij de maattabel van de reeds gemaakte sweater.

Ondanks dat de sweater dus wat smaller is gemaakt rond de borst, moest ik ook een “Full Bust Adjustment” (FBA) toepassen, omdat Leonie vrij smalle schouders heeft ten opzichte van haar borsten.
Geen idee wat een FBA is? Lees hier het blog dat ik er eerder over schreef.

Na alle aanpassingen en het snijden van de stof kon ik eindelijk achter de naaimachine Leonie’s Hera Sweater maken.

Het is een heerlijk patroon, dat duidelijk wordt uitgelegd. 

Een bijpassende broek: de Flared Pants

Bij de sweater hoort ook een broek, en in dit geval hebben we gekozen voor de Flared Pants. Wat mij betreft echt een ideaal model, dat bij veel dames schitterend staat!

Een bijkomend voordeel voor Leonie is dat de Flared Pants je benen langer doen lijken, terwijl zij vrij korte benen heeft, dus dat is ideaal!

De Flared Pants stond al vanaf het begin van het traject op haar verlanglijstje, van een van de Rib Corderoy stoffen die ik als basismodel aanbiedt.

Uiteraard heb ik haar in dit traject nog geprobeerd te verleiden tot een andere uitstraling en andere stofsoort, zoals een Velours of Sweatstof. Om je een idee te geven welke andere stoffen ik nog heb voorgesteld, heb ik die hieronder wederom een uitsnede weergegeven van haar stijlgids.

Uiteindelijk is dit niet gelukt en heeft ze gekozen voor de Oud Roze Rib Corduroy.

De kledingset voor Leonie!

De oud roze kleur matcht mooi met de diepgroene/Petrol kleur van de sweater.
De Rib Corduroy is een zwaardere stof met een grovere structuur en die zorgt ervoor dat je onderlichaam optisch wat meer massa krijgt, een mooie keuze om te combineren met de Hera Sweater.

Daarnaast geven de wijde pijpen van de Flared Pants ook wat meer volume aan het onderlichaam en zorgt de aangesloten tailleband voor een duidelijkere taille.
De achterzakken zijn een leuk detail om de billen iets meer aandacht te geven.

De Rib Corduroy stof is heb ik ook gekocht bij Ansje Stoffen. het is een vrij stugge stevige stof, die niet heel veel rek heeft, wat soms uitdagingen geeft voor een broek met een gesloten tailleband, vooral als je een smallere taille hebt, dan is een rits noodzakelijk.

Ik ben erg benieuwd wat je van mijn toelichting en de uiteindelijk set voor Leonie vindt! Laat gerust een reactie achter onder deze blog.

Linda poseert zittend voor de camera, terwijl haar arm op een stapel stof ligt. Linda draagt hierbij duurzame op maat gemaakte kleding.

Inspireren in plaats van maken

Zoals ik aan het begin van mijn blog al aangaf, ziet de wereld er voor mij nu heel anders uit.
Ik ben inmiddels gestopt met het maken van kleding op maat en biedt dan ook geen Flawless Fits Wardrobe traject meer aan.

De reden hiervoor is dat het allemaal zeer veel werk is en ik het niet meer red in de tijd die ik heb. Het kostte me teveel energie, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat ik in een burn out terecht ben gekomen.

Uiteraard blijf ik je graag inspireren met alles wat ik maak en heb gemaakt. Ik ken de naaiwereld inmiddels al jaren en wil die kennis dan ook graag blijven delen.

Ook wil ik graag met andere naaisters meedenken over patroonkeuzes of stofkeuzes, en ben hier inmiddels een fijne community voor gestart op Facebook. 

Het lijkt me geweldig als ik jou daar ook mag verwelkomen! Klik op onderstaande button om je gratis aan te melden!

6 reacties

  1. Ondernemen is ook zo pittig, he! Wat naar dat je nu met een burnout zit. Dat is zo heftig! Ik wens je heel veel sterkte en neem goed de tijd voor je herstel.

  2. Dit artikel is ontzettend inspirerend en ook ben ik onder de indruk van de toewijding.
    Ik kan begrijpen dat het allemaal ontzettend veel werk is.
    Hopelijk kan je nu de tijd nemen om tot rust te komen. Een burn-out hoeft niet volledig negatiefs te zijn.
    Het is je lichaam en geest die nu gewoon voorrang moeten krijgen, je zal heel veel leren in deze periode en andere inzichten krijgen waar je later veel aan zal hebben.

  3. Wat leuk om te zien en lezen hoe je stap voor stap te werk bent gegaan. Met een passende garderobe kan je er veel beter uitzien

  4. Wat jammer dat het teveel is geworden, want het is echt mooi wat je maakt en doet. Veel sterkte met het herstellen van de burn-out en dat je nog maar veel mensen mag ispireren!

  5. Wat een duidelijk verhaal. Begrijpelijk en helder waar je naar toe wil met jouw kijk op verschillende bouw van het lichaam. Veel sterkte en neem je tijd. Het is niet gemakkelijk allemaal.

    Len

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share