Stralen in een Klassiek Jasje

 

 

Ik word altijd super vrolijk van de lente, de dagen worden langer, het wordt warmer en de natuur komt weer tot leven 🌞 

Lekker naar buiten, genieten van de zon, zonder jas, ik kijk er echt naar uit! 

En in die tijd grijp ik juist naar een fijn jasje, die ik snel over een shirtje aan kan trekken voor als een fris windje de kop op steekt. 

En precies zo’n jasje heb ik gemaakt! In deze blog dan ook alles over dit jasje: de Dotty Jacket.

Bij welke lichaamsvorm past hij, welke materialen zijn geschikt, hoe kies je de juiste kleur en nog meer! 

Dotty Jacket

De Dotty Jacket is een eenvoudig, maar stijlvol jasje. Het jasje is volledig gevoerd, heeft geen kraag of omslag en je kan kiezen tussen 2 mouwlengte een 3/4 mouw en een lange mouw. Dit type jasje wordt ook wel een “Chanel Jasje” genoemd.

Het jasje valt kort, iets over de taille maar zeker boven de heupen, wat ik een erg fijne lengte vind.

Tenslotte bestaat het jasje uit verschillende patroondelen, een prinsessennaad op de voorpanelen en een apart zijpaneel. Ook de mouwen bestaan uit 2 patroondelen, zodat hij mooi rond de schouder valt.

Jouw Lichaamsvorm

De Dotty Jacket is een vrij recht model, zonder taillering. Dat maakt het model niet geschikt voor alle lichaamsvormen. 

In de basis is het een ideaal jasje voor de peer, het jasje geeft iets meer volume aan je bovenlichaam, vooral als je een opvallende kleur kiest.

Door de korte vorm wordt de taille iets geaccentueerd. 

Ook voor de zandloper kan ik dit jasje aanraden, let er dan wel op de je je onderlichaam in balans blijft kleden, want anders komt er teveel nadruk te liggen op je bovenlichaam, ook hier kan kleur weer een belangrijke rol spelen. 

Voor de rechthoek is dit jasje wat minder geschikt. De reden hiervoor is dat het jasje een wat “boxy” valling heeft, en daarmee je rechthoekige vorm alleen maar meer benadrukt. 

Nu ben ik zelf een combinatie tussen een peer en een rechthoek, en draag ik ze juist wel heel graag. Let echter wel op de combinatie en draag er aansluitende (eventueel donkere) kleding onder, dat zorgt toch voor een optische smallere taille :). 

Voor de appel geldt eigenlijk hetzelfde als de rechthoek, kijk uit dat je je taille niet op een “verkeerde” manier benadrukt, waardoor je juist voller lijkt dan dat je eigenlijk bent. 

Tenslotte dan de omgekeerde driehoek. Bij deze lichaamsvorm heb je juist al een voller bovenlichaam door brede schouders of volle borst. Dit jasje geeft juist meer volume aan je bovenlichaam en brengt daarmee je lichaam nog meer uit balans

Wil je toch graag zo’n jasje dragen? Zorg er dan voor dat je extra volume toevoegt aan je onderlichaam, zodat je je lichaam in balans kan kleden.

Geen idee wat je lichaamsvorm is,  ga dan aan de slag met mijn gratis e-book “Ontdek je Lichaamsvorm”. 

Stoffen

Het patroon voor de Dotty Jacket is geschikt voor niet rekbare stoffen. En toch ga ik je vertellen dat ik een rekbare stof heb gebruikt 😅.
Eigenlijk was ik in de veronderstelling dat de stof die ik op het oog had niet rekte, totdat ik hem in mijn handen had. Het is een jacquard, dus ook nog eens een lekkere warme stof.

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om een niet rekbare Voering te gebruiken, gelukkig is dat goed gegaan, maar in het vervolg zou ik daar ook voor iets rek kiezen.

Voor de Voering heb ik een Cupro stof gebruikt, de kleur Blue Nights, van Ansje.eu
Deze stof is duurzaam, doordat hij gemaakt wordt van katoenresten, die overblijven tijdens de productie van katoen. De vezels waar Cupro van wordt gemaakt zijn te klein voor de reguliere katoenen stoffen, maar door ze op te lossen kunnen ze nog wel gebruikt worden om deze duurzame Cupro stof te maken. Omdat er geen dierlijke bijproducten zijn voor deze stof, wordt deze ook wel Vegan Zijde genoemd.

Ik heb het patroon niet verkleind, ondanks dat ik een rekbare stof heb gebruikt. Uiteindelijk valt hij op mijn schouders heel goed op maat, maar had hij iets opener mogen staan rond mijn taille. Ik draag jasjes namelijk nooit gesloten.

Kleur

Zoals ik al aangaf lag de stof al een hele tijd in mijn kast. Toch ben ik nog steeds heel blij met de kleur van de stof. Het is een mix van donkerblauw, Denim blauw en een crème kleur erdoorheen.
Het streepjes motief geeft een super leuk en speels effect, zonder dat het meteen meer breedte geeft aan mijn bovenlichaam.

Omdat ik vaak zwart en blauw draag, vind ik de kleuren van dit jasje ideaal om te combineren. Er ligt inmiddels ook een blauwe broek klaar die ik fijn kan combineren met dit jasje, maar daar de volgende keer meer over ;).

Nu ik dit fijne jasje met een blauwe kleur heb gemaakt, heb ik meteen 2 extra stoffen besteld om nog 2 jasjes te maken, om er heerlijk mee te kunnen blijven mixen en matchen.

Zo staat er nog een zwarte met een iets kortere mouw en van een dunnere katoenen stof op de planning, maar ook een mooie groene velourse met een speels ruitje erin!

Als ik die klaar heb, laat ik je die uiteraard weer zien!

Tip: Als je zelf ook zo’n jasje wil maken of kopen, let er dan goed op dat je het jasje met kan combineren met verschillende broeken en shirts in je kast :).

Styling

Tenslotte zie je dat je het jasje op 2 manieren kan dragen (eigenlijk 3).

Je kan het open dragen, zoals ik op de meeste foto’s laat zien, en hoe ik het jasje ook meestal zal dragen.

Maar je kan er ook voor kiezen het jasje wat om te slaan, zodat je de kleding onder het jasje meer kan laten zien, zoals op deze foto. De keuze is aan jou, wat maar net je voorkeur heeft.

Tenslotte is het jasje ook gesloten te dragen. In het patroon is toegevoegd hoe je een rits in het jasje zet. Ik heb daar zelf niet voor gekozen, ook dit is een kwestie van smaak.

Aan de slag

Wil jij ook aan de slag om zo’n klassiek jasje voor jezelf te maken? Dat kan!

Het patroon Dotty Jacket is van IvL Hecho con Amor en kan je via onderstaande link aanschaffen.

Gebruik je de code IVLFRIENDS dan krijg je ook nog eens 20% op het patroon!

En als je hem af hebt, dan ben ik daar natuurlijk erg benieuwd naar! Sluit je aan bij mijn gratis community en deel hem daar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share