Welke halslijn past bij mij?

Weet jij eigenlijk waarom je je favoriete shirtje het liefste draagt? Komt dat door de kleur van het shirtje of je trui, door de mouwen, of misschien wel door de hals?

Je staat er misschien niet bij stil, maar een halslijn geeft een shirt of trui een hele andere uitstraling. Denk maar eens aan het verschil tussen een col of een v-hals. Maar ook een strapless shirt of een ronde hals geeft al een heel andere uitstraling. En jou ook een ander gevoel, wat je ook mee uitstraalt.

In deze blog neem ik je mee met de invloed van verschillende halslijnen van kleding op jouw lichaam en jouw uitstraling, zodat je bewustere keuzes kan maken voor shirtjes met een bepaalde halslijn.

Eerst zal ik even stil staan bij de lichaamsdelen die impact hebben op de keuze van een halslijn en vervolgens hoe de halslijnen deze lichaamsdelen juist accentueren of niet.

DSC04272

Jouw lichaam

Er zijn in de basis 3 lichaamsdelen die invloed hebben op de keuze voor een halslijn. Dit zijn je borsten, je schouders en de vorm van je gezicht.

Het gaat er overigens niet alleen over of je grote of kleine borsten hebt, of je brede of smalle schouders hebt, maar vooral ook in verhouding met de rest van je lichaam. Dus heb je brede schouders in verhouding met je taille en heupen? Dan kan je een halslijn kiezen die je schouders optisch versmallen.

Heb je kleine borsten in verhouding tot je taille en heupen, dan kan je een halslijn kiezen die jouw borst optisch vergroot en zo jouw lichaam meer in evenwicht brengt. 

Ook de vorm van je gezicht heeft invloed op de keuze van je halslijn, een halslijn kan je gezicht namelijk langer of juist ronder doen lijken. In deze blog staan per onderdeel tips die je kan toepassen. 

Weet je niet of je brede of smalle schouders hebt, of juist grote of kleine borsten hebt in verhouding tot je taille of heupen, dan kan je met mijn gratis e-book eenvoudig je lichaamsvorm ontdekken. Klik hier om het e-book gratis te downloaden.

Grote of kleine borsten

Met halslijnen kan je je bovenlichaam optisch vergroten of juist verkleinen. En je raad het al, heb je grote borsten in verhouding tot de rest van je lichaam, dan kies je een halslijn die jouw bovenlichaam optisch versmald. Heb je juist kleine borsten, dan kies je voor een halslijn die je bovenlichaam optisch vergroot.

Door het spelen van de diepte van je halslijn kan je je borst optisch versmallen of juist vergroten. 

Het gebruik van een diepe hals, zoals een diepe ronde hals of juist een diepe v-hals doorbreek je de massa van je bovenlichaam, waardoor je bovenlichaam optisch smaller lijkt. 

Door een hoge halslijn, zoals een hoge ronde hals, of zelfs een col, maak je je bovenlichaam juist massiever, waardoor je je bovenlichaam optisch meer volume geeft en dus vergroot.

Brede of Smalle Schouders

Net als bij de borsten, kan je een halslijn inzetten om je schouder optisch te versmallen of juist te verbreden.

In het geval van je schouders gaat het hier niet om de diepte van je halslijn, maar juist om de breedte van je halslijn. 

Als je brede schouders hebt, kies je juist voor een smalle halslijn. Denk hier bijvoorbeeld aan een halslijn die dicht bij de nek zit. Afhankelijk van een vol of niet vol bovenlichaam kan je er voor kiezen om juist je halslijn dieper te maken, of juist minder diep te maken.

Ook bij smalle schouders ga je op een gelijke manier aan de slag. Heb je smalle schouders dan wil je optisch meer volume aan je schouders meegeven. Kies hier dan voor een brede halslijn, dat is een halslijn die juist verder van de nek af ligt en start bij de schouders. Heb je hier een minder volle boezem, en wil je deze dus bedekken, kies dan bijvoorbeeld voor een boothals. Heb je juist wel een vol bovenlichaam naast je smalle schouders, kies dan voor een bredere diepe halslijn, dit kan een ronde halslijn zijn, maar ook een vierkante of bredere v-hals zijn. Ook een sweetheart halslijn of zelfs strapless halslijn kan je hier voor kiezen.

De vorm van jouw gezicht

Naast dat er veel verschillende lichaamsvormen zijn, heeft ook je gezicht haar eigen unieke vorm. Voor gezichtsvormen kan je 8 verschillende vormen hanteren:

 1. rond als je gezicht nagenoeg even lang als breed is, je een ronde kaaklijn en een ronde haarlijn hebt. Het breedste punt van je gezicht zit halverwege.
 2. vierkant als je een breed voorhoofd hebt en je gezicht vanaf de jukbeenderen naar de kaaklijn recht is. Je gezicht even lang of iets langer is dan het breed is.
 3. hartvorm als jouw voorhoofd het breedste punt is en je kin het smalste punt van je gezicht is.
 4. diamant, als je opvallend brede jukbeenderen hebt in combinatie met een smalle kin en een smaller voorhoofd.
 5. rechthoek als je gezicht langer dan het breed is, je kaaklijn vierkant is en je een rechte haarlijn hebt.
 6. lang als je gezicht veel langer is dan het breed is, je kaaklijn rond of puntig is en je haarlijn rond is.
 7. triangel als je jukbeenderen opvallend breder zijn dan je wenkbrauwen en kaaklijn en je volle wangen hebt.
 8. ovaal als het breedste punt bij je jukbeenderen ligt en je gezicht geleidelijk naar de kin toe smaller wordt. Je hebt een zachte ronde kaaklijn.
Meer informatie over hoe je je gezichtsvorm kan bepalen vindt je op deze webpagina.

De passende halslijn bij de vorm van jouw gezicht

Nu je weet welke vorm jouw gezicht heeft, kan je deze meenemen in de keuze van jouw halslijn. 

Als je een lang gezicht hebt, zoals vorm 5 of 6 zoals hierboven beschreven, wil je dit graag breken door een ondiepe brede halslijn toe te passen. Als je juist een ronder gezicht hebt, zoals vorm 1 en 2 uit bovenstaand overzicht, dan wil je juist je gezicht wat verlengen, door ook voor een diepere halslijn te kiezen.

Heb je een ovale gezichtsvorm dan kan je in de basis voor iedere halslijn kiezen, en zullen vooral je schouders en borst bepalen welke halslijn het beste bij jou past.

Waar kan je nog meer op letten?

Uiteraard is de halslijn van een shirt of trui niet het enige waar je op kan letten, ook de mouwen en het model van het shirt hebben impact op hoe een shirtje jou staat.

Wil je weten welke mouwen of welk model van een shirt het beste bij jouw lichaam past, ga dan aan de slag met de herfst- of zomergids, of boek kies voor een volledig persoonlijk kledingadvies, waarin ik jou een uitgebreid advies geef over welke kleding het beste bij jouw lichaam past en hoe je deze kan combineren.

20211027_124851

Cora Shirt

Wist je dat ik naast kledingtips en kledingadvies ook kleding op maat maak? 

Een van de kledingstukken die onderdeel is van mijn basismodellen is het Cora Shirt. Het Cora shirt is beschikbaar met een ronde hals en met een v-hals. 

Klik op onderstaande button voor meer informatie over het Cora Shirt.

Wil je een andere hals? Neem dat gerust contact met me op om een shirt naar jouw smaak te ontwerpen.

5 reacties

  1. Slim! Ik heb ook vrij grote borsten en vind het inderdaad ideaal om dan mijn borst een beetje te doorbreken met een lagere halslijn. En een V-hals is wat mij betreft ook net wat stijlvoller!

 1. Grappig, ik draag bijna altijd een ronde hals en nu ik dit zo lees past dat ook het beste bij mijn gezicht en lichaam. Wanneer ik een v-hals draag voel ik mezelf meestal niet zo prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share